Puszysty sernik z jagodami
Dzisiaj proponujemy łatwy, prosty i przyjemny przepis na ciasto, które uwielbiają absolutnie wszyscy. Niezależnie od okazji – czy to na urodziny mamy, imieniny cioci czy przyjęcie dla najmłodszych – gwarantujemy, że zniknie ze stołu w mig, pozostawiając jedynie okruszki. Przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a z pewnością sprawisz prawdziwą przyjemność swoim najbliższym!

Składniki na spód ciasta:
- 100 g mąki
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g zimnego masła
- 1 żółtko

Składniki na masę serową:
- 500 gram twarogu sernikowego
- 250 gram serka mascarpone
- 1 jajko
- Pół szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- 1 cukier wanilinowy

Dekoracja:
- 200-300 gram jagód (lub innych owoców)
DO DZIEŁA!
Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w drobną kosteczkę zimne masło. Rozetrzyj składniki razem tak, aby powstała drobna kruszonka. Dodaj żółtko i zagnieć całość w jednolite ciasto.
Ciastem wyłóż spód tortownicy oraz około 1-2cm boków formy. Wstaw formę do lodówki na około 15 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz aż się zarumieni przez około 15 do 20 minut.
Do misy miksera włóż twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier, budyń i wanilię,. Całość zmiksuj krótko do połączenia się składników. Następnie dodaj jajko i ponownie zmiksuj całość masy.
Na podpieczony wcześniej spód ciasta wyłóż masę serową. Na wierzchu rozsyp równomiernie po całej powierzchni jagody. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut.
Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, ostudzić, a następnie schłodź przez godzinę.
Na koniec możesz dodać więcej świeżych jagód lub innych owoców. I gotowe!
Smacznego!
