Puszysty sernik z jagodami

Dzisiaj proponujemy łatwy, prosty i przyjemny przepis na ciasto, które uwielbiają absolutnie wszyscy. Niezależnie od okazji – czy to na urodziny mamy, imieniny cioci czy przyjęcie dla najmłodszych – gwarantujemy, że zniknie ze stołu w mig, pozostawiając jedynie okruszki. Przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a z pewnością sprawisz prawdziwą przyjemność swoim najbliższym!

Puszysty sernik z jagodami

Składniki na spód ciasta:

  • 100 g mąki
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 1 żółtko
Składniki do przygotowania ciasta

Składniki na masę serową:

  • 500 gram twarogu sernikowego
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1 jajko
  • Pół szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 1 cukier wanilinowy
Przygotowanie sernika

Dekoracja:

  • 200-300 gram jagód (lub innych owoców)

DO DZIEŁA!

Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w drobną kosteczkę zimne masło. Rozetrzyj składniki razem tak, aby powstała drobna kruszonka. Dodaj żółtko i zagnieć całość w jednolite ciasto.

Ciastem wyłóż spód tortownicy oraz około 1-2cm boków formy. Wstaw formę do lodówki na około 15 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz aż się zarumieni przez około 15 do 20 minut.

Do misy miksera włóż twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier, budyń i wanilię,. Całość zmiksuj krótko do połączenia się składników. Następnie dodaj jajko i ponownie zmiksuj całość masy.

Na podpieczony wcześniej spód ciasta wyłóż masę serową. Na wierzchu rozsyp równomiernie po całej powierzchni jagody. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez kolejne 30 minut.

Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, ostudzić, a następnie schłodź przez godzinę.

Na koniec możesz dodać więcej świeżych jagód lub innych owoców. I gotowe!

Smacznego!

Pyszny sernik jagodowy