Pyszna i sycąca zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Sycąca, aromatyczna, po prostu przepyszna. Taka właśnie jest nasza zapiekanka makaronowa z kurczakiem! Jest to już kolejny z gamy naszych flagowych przepisów, po który często i chętnie sięgamy, ponieważ nie tylko nie wymaga dużego nakładu pracy, ale również daje wiele możliwości jego modyfikowania. Podstawowe składniki to oczywiście makaron i filety z kurczaka, ale decyzja o tym, z czym zechcesz podać zapiekankę należy do Ciebie! Możesz dowolnie eksperymentować z różnymi rodzajami warzyw, wachlarzem przypraw i innych dodatków! My przedstawiamy nasz sprawdzony i zarazem ulubiony wariant przepisu, dzięki któremu nasi domownicy z radością zasiadają do stołu i pałaszują naszą zapiekankę makaronową ze smakiem. Sprawdź więc naszą propozycję i spraw nie lada niespodziankę swojej rodzinie i przyjaciołom!

Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- 350 gram średniej wielkości makaronu
- 200 gram pieczarek
- 200 gram brokułów
- przyprawa do kurczaka
- szczypta pieprzu

Składniki na sos (zalewę) do zapiekanki:
- 3 jajka
- 250 gram kwaśnej śmietany
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 200 gram startego sera żółtego

Przygotowanie:
Przygotuj naczynie żaroodporne.
Dokładnie umyj i osusz filety z kurczaka. Następnie pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj przyprawę do kurczaka, szczyptę soli i pieprzu.
Makaron lekko podgotuj aż zmięknie, odcedź i odstaw. Podobnie należy postąpić z brokułami.
Pieczarki pokrój w plastry a paprykę w kostkę. Możesz je delikatnie podsmażyć na tej samej patelni, na której wcześniej zarumieniłeś kurczaka.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Warzywa wymieszać z mięsem i makaronem, po czym przełóż całość do nasmarowanego masłem lub odrobiną oleju naczynia żaroodpornego.
Jajka zmiksuj ze śmietaną i mlekiem. Dodaj przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj.
Mieszankę mięsa i warzyw zalej tak przygotowaną zalewą i wymieszaj.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj całość przez pół godziny. Na około 5 minut przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika, posyp ją startym serem.
Przed podaniem możesz udekorować zapiekankę świeżymi listkami bazylii lub pietruszki.
Smacznego!
