Pyszna i zdrowa marokańska sałatka marchewkowa

Jeśli poszukujesz pomysłu na oryginalne, aromatyczne i lekkie danie, marokańska sałatka marchewkowa w stu procentach sprosta Twoim oczekiwaniom.

Marchewkowa sałatka z rodzynkami wyróżnia się bardzo oryginalnym smakiem dzięki zastosowaniu lekko pikantnego i bardzo uzależniającego sosu, który podkreśla całą słodkość i świeżość marchwi i sprawia, że ​​danie to smakuje wyśmienicie. Co więcej, jeśli raz spróbujesz sosu użytego w tej sałatce, już zawsze będzie Cię kusiło, aby używać go do wszystkich innych sałatek.

Sałatka ta posiada także wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ duża dawka marchwi zapewni Twojemu organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych i witamin. Marchew w szczególności polecana jest osobom, które potrzebują suplementacji witaminy A oraz witaminy B6. Marchew posiada także w swoim składzie kwas foliowy, witaminę E oraz witaminę K.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki obranych i startych marchewek marchewki
  • 3/4 szklanki złotych rodzynek
  • 3/4 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/4 szklanki świeżo posiekanej kolendry
  • 2 zielone cebulki, cienko pokrojone
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki stołowe pasty Harissa (ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku)
  • 1 łyżka miodu
  • Sok i skórka z 1 limonki
  • 2 zmielone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj marchewki, rodzynki, orzeszki ziemne, kolendrę i zieloną cebulę.

W mniejszej misce wymieszaj olej, harissę, miód, sok i skórkę z limonki, czosnek, imbir i kminek. Zawartość pierwszej miski polej sosem z drugiej miski, a następnie dobrze wymieszaj, aby sos dotarł do wszystkich zakamarków załatki. Dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!