Pyszne brownie z truskawkami
Tym czekoladowym deserem kuszą nas restauracje, które prześcigają się w pomysłach na oryginalne dodatki do brownie. Jednym z najlepszych wyborów jest postawienie na świeże owoce, które w sezonie wyróżniają się pełnią smaku. Głęboko czekoladowe brownie z truskawkami to doskonały deser, którym podbijesz serca znajomych oraz rodziny. Przygotowanie go zajmie Ci chwilę, a przepis jest banalnie prosty. Gotowa?
Tajemnicza pani Brown
Największą popularność brownie zdobyło w Stanach Zjednoczonych i to właśnie tam spotkamy najwięcej wariacji na jego temat. Pierwsze przepisy pochodzą z 1904 roku. Historia głosi, że za sukcesem ciasta stoi kobieta o nazwisku Brown, która zapomniała dodać do wypieku proszku do pieczenia i uraczyła swoich gości czekoladowym zakalcem. Deser zachwycił zgromadzonych przy stole, którzy zaczęli wypytywać gospodynię o przepis.
Przygotowanie brownie z truskawkami zajmie Ci dosłownie chwilę.

Brownie z truskawkami
Przygotuj
- formę o wymiarach około 24 x 24 centymetrów,
- rondel,
- trzepaczkę,
- papier do pieczenia,
- dużą miskę.
Składniki
- 130 g mąki,
- 200 g masła,
- 250 g cukru,
- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka,
- 100 g truskawek,
- pół tabliczki mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania
1. Pół godziny przed przygotowaniem ciasta wyciągnij z lodówki jajka, które powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
2. Wysmaruj masłem formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Włóż masło do rondla i roztop je na małym ogniu. Następnie dodaj połamaną czekoladę i zmieszaj na gładką masę.

3. W dużej misce zmiksuj cukier z jajkami. Dodaj masło z czekoladą i dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj mąkę i ponownie zmiksuj.
4. Ciasto wyłóż na formę, a na płynną masę poukładaj plastry truskawek oraz małe kawałki mlecznej czekolady. Piecz przez około 35 minut.
Brownie z truskawkami gotowe! Smacznego!