Pyszne brownie z truskawkami

Tym czekoladowym deserem kuszą nas restauracje, które prześcigają się w pomysłach na oryginalne dodatki do brownie. Jednym z najlepszych wyborów jest postawienie na świeże owoce, które w sezonie wyróżniają się pełnią smaku. Głęboko czekoladowe brownie z truskawkami to doskonały deser, którym podbijesz serca znajomych oraz rodziny. Przygotowanie go zajmie Ci chwilę, a przepis jest banalnie prosty. Gotowa?

Tajemnicza pani Brown

Największą popularność brownie zdobyło w Stanach Zjednoczonych i to właśnie tam spotkamy najwięcej wariacji na jego temat. Pierwsze przepisy pochodzą z 1904 roku. Historia głosi, że za sukcesem ciasta stoi kobieta o nazwisku Brown, która zapomniała dodać do wypieku proszku do pieczenia i uraczyła swoich gości czekoladowym zakalcem. Deser zachwycił zgromadzonych przy stole, którzy zaczęli wypytywać gospodynię o przepis.

Przygotowanie brownie z truskawkami zajmie Ci dosłownie chwilę.

Ciasto czekoladowe

Brownie z truskawkami

Przygotuj

  • formę o wymiarach około 24 x 24 centymetrów,
  • rondel,
  • trzepaczkę,
  • papier do pieczenia,
  • dużą miskę.

Składniki

  • 130 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 100 g truskawek,
  • pół tabliczki mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania

1. Pół godziny przed przygotowaniem ciasta wyciągnij z lodówki jajka, które powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.

2. Wysmaruj masłem formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Włóż masło do rondla i roztop je na małym ogniu. Następnie dodaj połamaną czekoladę i zmieszaj na gładką masę.

Kawałki brownie

3. W dużej misce zmiksuj cukier z jajkami. Dodaj masło z czekoladą i dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj mąkę i ponownie zmiksuj.

4. Ciasto wyłóż na formę, a na płynną masę poukładaj plastry truskawek oraz małe kawałki mlecznej czekolady. Piecz przez około 35 minut.

Brownie z truskawkami gotowe! Smacznego!