Pyszne pierogi z soczewicą i pieczarkami
Pierogi z soczewicą i pieczarkami to niezwykle smaczna i pożywna propozycja na obiad lub późną kolację dla całej rodziny. Pierogi mogą mieć różne nadzienie - kapustę, ziemniaki, grzyby, szpinak, wiśnie, truskawki, ser itp. W tym jednak przepisie przedstawimy wersję pierogów z soczewicą i pieczarkami. Do ich przygotowania można użyć mąki pszennej premium, a także mąki pełnoziarnistej. Możesz te dwa typy mąki zmieszać lub zrobić dwa rodzaje pierogów.
Dodanie sera do nadzienia soczewicowo-pieczarkowego dodatkowo może podkreślić smak potrawy i sprawić, że pierogi będą bardziej sycące. Jeśli nie używasz sera, nie musisz go dodawać, bez niego również danie to będzie pyszne.
Wybierz soczewicę, którą lubisz najbardziej - czerwoną lub zieloną. Czas gotowania zielonej soczewicy wynosi 40 minut, ale może być dłuższy. Jeśli soczewica nie wchłonie całej wody, przesiej ją przez durszlak. Ugotowanie czerwonej soczewicy zajmuje mniej czasu - około 20 minut. Pierogi można podawać z niskotłuszczową śmietaną, jogurtem naturalnym lub roztopionym masłem.
Przygotuj
- nóż,
- patelnia,
- miska,
- stolnica,
- wałek do ciasta,
- duży garnek.
Składniki
- soczewica - 0,5 szklanki,
- pieczarki - 150-200 gr.,
- ser żółty - (opcjonalnie) 50 gr.,
- sól,
- olej roślinny,
- mąka pszenna - 100 gr.,
- jajko kurze - 1 szt.,
- olej roślinny - 1 łyżeczka.
Sposób przygotowania
- Obierz pieczarki i opłucz (jeśli to konieczne), a następnie pokrój je i usmaż na patelni na oleju.
- Soczewicę dokładnie opłucz, ugotuj w wodzie, dodając 2 razy więcej wody niż soczewicy.
- Drobno posiekaj pieczarki ostrym nożem, a jeśli planujesz zrobić dużą ilość pierogów, najlepiej przepuść je przez maszynkę do mięsa.
- Połącz grzyby z soczewicą i całość dokładnie wymieszaj.
- Zetrzyj na tarce ser i dodaj do masy z soczewicy i grzybów.
- W celu przygotowania ciasta wymieszaj jajko i dodaj do niego mąkę i sól, a później całość wymieszaj widelcem lub łopatką.
- Następnie ugniataj ciasto rękami (możesz je uprzednio lekko natłuścić oliwą).
- W razie konieczności, dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być jednolite i mocne, ale też elastyczne.
- Oderwij kawałek ciasta i za pomocą wałka rozwałkuj go na cienką warstwę, którą pokroisz np. w kółka.
- Przygotuj sobie poporcjowane nadzienie z soczewicy i pieczarek (około jednej łyżeczki) i układaj je na środku kółka wykrojonego z ciasta. Następnie uformuj każdy pieróg ręcznie lub przy pomocy specjalnej maszynki.
- Aby ugotować pierogi, wrzuć je do wrzącej osolonej wody, następnie wymieszaj, a po kolejnym zagotowaniu zmniejsz ogień, poczekaj, aż pierogi wypłyną i gotuj je jeszcze przez trzy do pięciu minut.
- Ugotowane pierogi podawaj ciepłe na zwykłym talerzu lub w porcjach.