Pyszne pierogi z soczewicą i pieczarkami

Pierogi z soczewicą i pieczarkami to niezwykle smaczna i pożywna propozycja na obiad lub późną kolację dla całej rodziny. Pierogi mogą mieć różne nadzienie - kapustę, ziemniaki, grzyby, szpinak, wiśnie, truskawki, ser itp. W tym jednak przepisie przedstawimy wersję pierogów z soczewicą i pieczarkami. Do ich przygotowania można użyć mąki pszennej premium, a także mąki pełnoziarnistej. Możesz te dwa typy mąki zmieszać lub zrobić dwa rodzaje pierogów.

Dodanie sera do nadzienia soczewicowo-pieczarkowego dodatkowo może podkreślić smak potrawy i sprawić, że pierogi będą bardziej sycące. Jeśli nie używasz sera, nie musisz go dodawać, bez niego również danie to będzie pyszne.

Wybierz soczewicę, którą lubisz najbardziej - czerwoną lub zieloną. Czas gotowania zielonej soczewicy wynosi 40 minut, ale może być dłuższy. Jeśli soczewica nie wchłonie całej wody, przesiej ją przez durszlak. Ugotowanie czerwonej soczewicy zajmuje mniej czasu - około 20 minut. Pierogi można podawać z niskotłuszczową śmietaną, jogurtem naturalnym lub roztopionym masłem.

Przygotuj

  • nóż,
  • patelnia,
  • miska,
  • stolnica,
  • wałek do ciasta,
  • duży garnek.

Składniki

  • soczewica - 0,5 szklanki,
  • pieczarki - 150-200 gr.,
  • ser żółty - (opcjonalnie) 50 gr.,
  • sól,
  • olej roślinny,
  • mąka pszenna - 100 gr.,
  • jajko kurze - 1 szt.,
  • olej roślinny - 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania

  1. Obierz pieczarki i opłucz (jeśli to konieczne), a następnie pokrój je i usmaż na patelni na oleju.
  2. Soczewicę dokładnie opłucz, ugotuj w wodzie, dodając 2 razy więcej wody niż soczewicy.
  3. Drobno posiekaj pieczarki ostrym nożem, a jeśli planujesz zrobić dużą ilość pierogów, najlepiej przepuść je przez maszynkę do mięsa.
  4. Połącz grzyby z soczewicą i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Zetrzyj na tarce ser i dodaj do masy z soczewicy i grzybów.
  6. W celu przygotowania ciasta wymieszaj jajko i dodaj do niego mąkę i sól, a później całość wymieszaj widelcem lub łopatką.
  7. Następnie ugniataj ciasto rękami (możesz je uprzednio lekko natłuścić oliwą).
  8. W razie konieczności, dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być jednolite i mocne, ale też elastyczne.
  9. Oderwij kawałek ciasta i za pomocą wałka rozwałkuj go na cienką warstwę, którą pokroisz np. w kółka.
  10. Przygotuj sobie poporcjowane nadzienie z soczewicy i pieczarek (około jednej łyżeczki) i układaj je na środku kółka wykrojonego z ciasta. Następnie uformuj każdy pieróg ręcznie lub przy pomocy specjalnej maszynki.
  11. Aby ugotować pierogi, wrzuć je do wrzącej osolonej wody, następnie wymieszaj, a po kolejnym zagotowaniu zmniejsz ogień, poczekaj, aż pierogi wypłyną i gotuj je jeszcze przez trzy do pięciu minut.
  12. Ugotowane pierogi podawaj ciepłe na zwykłym talerzu lub w porcjach.