Pyszne Roladki z Bakłażana

Dzisiejszy przepis dedykujemy wszystkim tym, którzy kochają proste, szybkie i smaczne dania. Roladki z bakłażana z aromatycznym sosem czosnkowym i soczystymi pomidorami zaserwować można przy każdej okazji i uroczystości. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu.

W sezonie letnim warto urozmaicać codzienną dietę daniami z warzyw. W tym przepisie bakłażan zdecydowanie jest głównym składnikiem, jednak może on stanowić bazę dla wielu innych kulinarnych fantazji, gdyż jest to warzywo bardzo uniwersalne. Takie roladki z bakłażana można przyrządzać prawie codziennie, nie obawiając się o popadnięcie w rutynę. Zmieniając poszczególne składniki, możesz odkrywać to danie na nowo raz za razem. Nie bój się eksperymentować w kuchni!

Przepis na tę pyszną przekąskę zawiera następujące składniki: bakłażany, pomidory, świeży czosnek, majonez, olej roślinny (tutaj doskonale sprawdza się olej słonecznikowy) i sól. Możesz zmienić ilość czosnku według uznania lub całkowicie go wykluczyć, jeśli nie lubisz tego produktu.

Składniki

500g bakłażana

300g pomidorów

2 ząbki czosnku

2 łyżki majonezu

Olej roślinny

Sól

bakłażany

Sposób przygotowania

Roladki z bakłażana są wyjątkowo proste w przyrządzeniu. Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak przygotować to pyszne danie.

Krok 1

Dokładnie opłucz bakłażany pod bieżącą wodą i pokrój je w podłużne paski. Grubość tych pasków powinna wynosić około 4-5 milimetrów, ale to nie ma to aż takiego wpływu na końcowy efekt, możesz zatem pokroić bakłażana na grubsze kawałki - najważniejsze jest, aby paski można było później swobodnie zawinąć w roladki.

Krok 2

Włóż bakłażany do miski kuchennej, a następnie dodaj sól i dobrze wymieszaj. Pozostaw bakłażany z solą na około pół godziny, aby warzywa zaabsorbowały sól i aby wydobyć z nich nadmiar wilgoci. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki, która często kojarzona jest z bakłażanami.

Krok 3

Osusz posolone paski bakłażana ręcznikami kuchennymi lub papierowymi serwetkami, zanim przystąpisz do smażenia. W tym przepisie nie uwzględniliśmy panierki do bakłażana.

Krok 4

Rozgrzej patelnię aluminiową, a następnie wlej na nią trochę oleju. Połóż pierwszą porcję bakłażanów i smaż po obu stronach na średnim ogniu aż do uzyskania rumianego koloru. Dzięki temu, że bakłażanowe paski zostały wcześniej wysuszone, gorący olej nie powinien rozpryskiwać się.

Krok 5

Smażone paski bakłażana rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podobnie podsmaż pozostałe warzywa. Następnie poczekaj, aż paski bakłażana całkowicie ostygną.

Krok 6

W międzyczasie przygotuj sos. Wystarczy, że wymieszasz majonez z posiekanym czosnkiem.

Krok 7

Przygotuj farsz: umyj pomidory, osusz je i pokrój na 4-8 części (w zależności od wielkości pomidorów). Pamiętaj, że im lepszej jakości będą pomidory, tym smaczniejsza będzie całość tego dania!

Krok 8

Nadszedł czas, aby zawinąć bakłażana w pyszne roladki. Rozprowadź cienką warstwę sosu na paskach bakłażana. Tutaj bardzo ważne jest, aby nie przesadzić z jego ilością. Nie potrzeba wiele sosu.

Krok 9

Na krawędzi każdego z bakłażanowych pasków umieść kawałek pomidora.

Krok 10

Przetocz wszystkie rolki i cóż, możesz natychmiast zaserwować tę aromatyczną i niesamowicie smaczną przekąskę.

Mamy nadzieję, że przepis ten przypadnie Ci do gustu. Pamiętaj, że możesz eksperymentować ze składnikami i dodać, na przykład, ser feta lub mozzarellę do farszu.