Pyszny chłodnik z botwinki
W gorące i letnie dni najlepiej jest sięgać tylko po dania, które są lekkie i orzeźwiające. Potrzeba nawodnienia się jest w lecie tak silna, że płynny i zimny posiłek wydaje się być idealną opcją na popołudniowy, letni obiad. Właśnie z tego powodu, proponujemy Ci pyszne i zdrowe danie, które zaraz obok lemoniady jest doskonałą opcją na gorące dni lata. Chłodnik z botwinki znany jest niemal wszystkim. Wyróżnia się pięknym, intensywnym kolorem oraz smakiem, który ciężko jest zapomnieć. Co więcej, chłodnik jest doskonałą przystawką przed daniami z grilla, dlatego warto przygotować go przed przyjazdem gości, jeśli planujesz grill party.
Składniki
1 pęczek botwinki
1 zielony ogórek
1 pęczek koperku
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka chrzanu
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 bulion warzywny lub woda
1 l kefiru
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1
Obierz buraki, rozłóż je na desce do krojenia a następnie pokrój w drobną kostkę. Odsuń pokrojone buraczki na bok i pokrój drobno liście botwinki. Wrzuć liście i buraki do dużego garnka.
Krok 2
Zalej buraki i liście przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym lub wodą. Płynu powinno być tylko tyle, aby pokryć buraki i liście, nie więcej. Całość gotuj przez około 15 minut. Zdejmij garnek z ognia i wlej sok z cytryny. Odstaw na bok całość i poczekaj aż przestygnie.
Krok 3
Kiedy botwinka będzie już dostatecznie chłodna, dodaj do niej pokrojony koperek, startego ogórka, pokrojony seler naciowy (w plasterki), wyciśnięty czosnek oraz kefir.
Krok 4
Na koniec dodaj przyprawy. Sól i pieprz powinien w zupełności wystarczyć. Włóż botwinkę na parę godzin lub na noc do lodówki.
Chłodnik najlepiej smakuje jak jest bardzo mocno zimny oraz z dodatkiem ugotowanego jajka na twardo.
Sposób podania
Chłodnik z botwinki podawać możesz na dwa sposoby. Pierwszy z nich uwzględnia chłodnik raczej jako przystawkę przed większą ucztą. W tym przypadku nalej chłodnik do szklanek i zaserwuj swoim gościom taką niewielką porcję. W szczególności polecamy wybrać zestaw do przekąsek i przystawek z naszej strony emako.pl.
W drugim przypadku botwinkę traktujemy jak pełne danie obiadowe. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się wtedy głębokie talerze, do których będziesz mógł nalać solidną porcję chłodnej zupy.
Smacznego!