Ranking garnków do gotowania

Garnki do gotowania na parze zyskują coraz większą popularność wśród fanów zdrowej kuchni. Posiłek poddany takiej obróbce termicznej ma zdecydowanie mniej tłuszczu i zachowuje dużo więcej minerałów i witamin. Idealny dla osób dbających o jakość swoich posiłków, będących na diecie. Świetnie się sprawdzi u osób, które mają niewiele czasu na przygotowanie jedzenia dla siebie i rodziny. A przede wszystkim dla takich, którzy cenią sobie dobre wyposażenie kuchni i pracę ze sprzętem wysokiej jakości.

Najlepszy garnek do gotowania na parze

Najlepszy garnek do gotowania na parze to przede wszystkim taki który jest solidnie wykonany. Jeśli chodzi o materiał, to przoduje tu aluminium. Pierwsze miejsce z TOP 10 najlepszych garnków do gotowania na parze zajmuje model o pojemności 11 litrów i średnicy 26 centymetrów, który znaleźć można w ofercie sklepu EMAKO.pl. Jego specjalna konstrukcja pozwala na przyrządzenie za jednym razem dużej porcji warzyw, które będą idealnym dodatkiem do dania głównego. Duża objętość naczynia eliminuje potrzebę dogotowywania jedzenia, w momencie gdy poprzednie już traci na swojej temperaturze. Idealnie sprawdzi się do przyrządzenia szparagów, fasolki, brokułów, ziemniaków czy innych warzyw. Nie zawodzi w kwestii przygotowania potraw mięsnych, ryb, ryżu czy kasz. Niezastąpiony, gdy nie jesteś zwolenniczką mikrofalówki, a chcesz podgrzać posiłek bez użycia tłuszczu.

Garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej jest bardzo prosty w obsłudze i łatwy w przechowywaniu. Jego niebywałą zaletą jest fakt posiadania uchwytów, które się nie nagrzewają. Przemawia to zdecydowanie za jego kupnem, gdyż chcemy, by nasza praca w kuchni była przede wszystkim bezpieczna. Nie musimy się obawiać, że ugotowane danie wyślizgnie nam się z rąk. Garnek ten jest wyposażony w antypoślizgowe rączki, które zapewniają nam komfort pracy. Do zestawu dołączona jest wysokiej jakości pokrywka, przez którą można obserwować zawartość.

Jaki garnek do gotowania na parze wybrać w 2021? 

Gotowanie na parze sprawi, że Twoje danie będzie pełne aromatu i witamin. Istnieje kilka możliwości gotowania na parze. Najpopularniejszym modelem jest Garnek piętrowy z sitkiem Pamiętasz rozgotowane brokuły, czy przyklejony makaron do spodu garnka? Z takimi rozwiązaniami to Ci nie grozi. Wystarczy umieścić w dolnym naczyniu wodę, a w sitku umieścić warzywa. Woda, gotując się, wydzieli parę, dzięki której przygotuje jedzenie.

Garnki do gotowania

Jeśli zdecydujesz się przygotować ryby czy mięso, użyj piętrowego garnka. Taka konstrukcja sprawi, że umieszczone produkty, będą stopniowo poddawane obróbce termicznej. Garnek do gotowania na parze spełnia wszystkie wymagania, jakie stawia zdrowa kuchnia. Ponadto nie sprawia problemu, gdy chcesz utrzymać go w czystości. Można śmiało go myć w zmywarce. Natomiast zalecane jest mycie ręczne, by wydłużyć żywotność produktu.

Kupując garnek, należy zwrócić uwagę na jakość i cenę, jakie zostały podyktowane przez producenta. Zadbaj o to, by Twój sprzęt kuchenny posiadał kilkuletnią gwarancję i był solidnie wykonany. W ofercie sklepów z akcesoriami kuchennymi znaleźć można także garnki z dnem akutermicznym, które idealnie gospodarują ciepłem i zapobiegają przypaleniu potraw. Dzięki zastosowanym materiałom naczynia takie zużywają się dużo mniej. Zaprojektowano je tak, by pobierały minimalną ilość energii potrzebną do rozprowadzenia ciepła i zatrzymania go.

Aluminiowy garnek do gotowania na parze możesz wyczyścić domowym sposobem. Użyj soku z cytryny, lub kwasku cytrynowego. Świetnym rozwiązaniem jest połączenie sody oczyszczonej i wody utlenionej.

Urządzenia do gotowania na parze 

Do gotowania na parze możesz używać także parowarów lub kombiwarów. Te niestety, straciły na swojej popularności, ze względu na duży rozmiar. Okazały się niepraktyczne do mniejszych kuchni i zabierały dużo przestrzeni użytkowej na blacie. Natomiast dzięki swojej wielkości, pozwalają na przygotowanie dużej ilości jedzenia, w tym samym czasie. Sklepy stacjonarne i internetowe oferują Ci te o pojemności nawet 11 litrów. Specyficzna konstrukcja nie dopuszcza do mieszania się smaków podczas gotowania. Zastosowane są zwykłe wyświetlacze LCD oraz timery z opcją wyłączenia urządzenia po zakończeniu jego stosowania. Bardzo przydatna funkcja, kiedy musisz mieć na oku malucha i jednocześnie przygotowywać obiad. Wbudowana została funkcja opóźnionego startu czy sygnalizację braku wody. Dzięki temu obsługa urządzenia wydaje się jeszcze prostsza.

Możliwość szybkiego gotowania, bez utraty cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin zapewni Funkcja Vitamin+.Do zestawu dołączona jest książka, z której będziesz czerpać moc przepisów. Siostrzanym pomysłem parowaru jest kombiwar. Urządzenie obdarzone wieloma funkcjami, takimi jak grillowanie, pieczenie, smażenie,gotowanie na parze, duszenie, podgrzewanie i rozmrażanie. Wszystkie te możliwości ujęte w małym urządzeniu. Zaprojektowany tak, by posiadał regulator temperatury od 0 do 250 stopni! Oraz programator czasowy aż do 60 minut. Urządzenie obsługujemy za pomocą dwóch pokręteł. Jedno z nich służy do ustawienia czasu pieczenia a drugie do temperatury. Jego pojemność to około 12 litrów, które można powiększyć do 18 litrów, za pomocą specjalnego pierścienia. Od parowaru różni się tym, że naczynia nie są ustawione piętrowo. Wszystko natomiast mieści się w jednym naczyniu.


od
Garnek do smażenia na głębokim oleju z koszyczkiem i szklaną pokrywką, 26 cm
Garnek do smażenia na głębokim oleju z koszyczkiem i szklaną pokrywką, 26 cm
EH Excellent Houseware
89,99 zł
Garnek aluminiowy z powłoką nieprzywierającą, Ø 24 cm + szklana pokrywa
Garnek aluminiowy z powłoką nieprzywierającą, Ø 24 cm + szklana pokrywa
EH Excellent Houseware
99,99 zł