Rodzaje form do pieczenia, które musisz mieć w swojej kuchni
Jeśli pieczesz ciasta, doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że jedna forma do pieczenia zdecydowanie nie wystarczy. Dla początkujących mistrzów wypieków przedstawiamy krótki spis rodzajów form do pieczenia, które warto mieć w swojej kuchni.
Blachy i formy do pieczenia blaszane
Do najpopularniejszych i najczęściej używanych należą formy do pieczenia z blachy ocynowanej. Są to uniwersalne formy, które można wykorzystywać przy pieczeniu każdego rodzaju ciasta. Z tego rodzaju materiału powstają różne odmian blach:
- keksówki
- formy do pizzy
- formy do muffinek
- tortownice
- formy do babek
Takie formy do pieczenia są lekkie i szybko się nagrzewają, dlatego zazwyczaj są chętnie wybierane – ciasto piecze się w nich równomiernie. Do minusów takich form można zaliczyć natomiast to, że mają cienkie ścianki i formy mogą się odkształcać. Są dostępne w przystępnej cenie, ale wymagają szczególnej ochrony ze względu na tendencje do rdzewienia.
Silikonowe formy i foremki do pieczenia
Jeśli często pieczesz, zastanów się nad silikonowymi formami. Są one niezwykle trwałe i uniwersalne - można używać ich do pieczenia w piekarniku, podgrzewania w kuchence mikrofalowej lub mrożenia deserów w zamrażalce. Silikonowe formy do pieczenia nie wymagają też smarowania tłuszczem, ani wykładania papierem. Dzięki elastyczności formy silikonowej bez problemu wyjmiesz z niej ciasto oraz schowasz do szafki bez zajmowania dużej ilości miejsca. W dodatku takiej formie ciasto piecze się szybciej! Warto się przekonać do silikonowych form i zacząć je wykorzystywać. Więcej na ich temat przeczytasz tutaj
Formy do pieczenia ceramiczne
Ceramiczne formy do pieczenia są nieco droższe, ale za to dużo bardziej wytrzymałe. Wpośród ceramicznych form najbardziej znane są te do tart. Są trwałe, nie rdzewieją, nie odkształcają się. Dodatkowo są atrakcyjne wizualnie – bogactwo wzorów i kolorów sprawia, że pięknie prezentują się na stole.
Formy ceramiczne nagrzewają się nieco dłużej niż blaszane – ich zawartość może więc wymagać nieco dłuższego pieczenia. Przed użyciem – tak jak w przypadku form z blachy ocynowanej – należy wysmarować ich wnętrze tłuszczem lub wyłożyć papierem.
Formy do pieczenia ze szkła żaroodpornego
Szklane formy do pieczenia są odporne na szok termiczny i matowienie. Podobnie jak formy ceramiczne, wymagają posmarowania tłuszczem i wydłużonego czasu pieczenia.
Szkło żaroodporne jest niezwykle uniwersalne, ponieważ można w nim piec niemal wszystko. Nie tylko słodkości, ale także mięsa czy zapiekanki. Do jej wad z pewnością należy zaliczyć kruchość. Szklana forma z pewnością nie przetrwa zderzenia z podłogą.
Co jeszcze warto wiedzieć o formach do pieczenia ciast?
Nie krój ciasta bezpośrednio w formie do pieczenia. Warto wybierać formy z wyjmowanym dnem. Ciasto po wyjęciu z piekarnika możesz wygodnie wyjąć z formy, bez ryzyka poparzenia, uszkodzenia ciasta, czy boków formy.
Możesz też zastanowić się nad wyborem formy z karbowanym dnem. Zapobiega ono przywieraniu wypieków do blachy. Sprawdzi się szczególnie w przypadku ważnych okazji, kiedy szczególnie zależy ci na braku wpadek kulinarnych!
Pamiętaj, że formy i blachy do pieczenia nie muszą być nudnym wyposażeniem kuchennym. Aktualny asortyment pozwala na wybór form i blaszek do pieczenia w zgodzie z wystrojem twojej kuchni, dzięki temu naczynie do pieczenia może też pełnić funkcje ozdoby na stole lub na półce w kuchni.