Ryba duszona z pieczarkami

Rybę powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu – jej zalet zdrowotnych nie można przecenić. Przygotowanie smacznego i zdrowego posiłku z tego typu mięsa nie jest wcale ani skomplikowane, ani pracochłonne. Ryba duszona z pieczarkami to błyskawiczny obiad – idealny dla zapracowanych.

Przygotuj:

  • ostry nóż,
  • młynek do pieprzu i soli,
  • deskę do krojenia,
  • średniej wielkości garnek.

Składniki:

  • Filety z dorsza,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 2 duże pory,
  • 2 szklanki bulionu z warzyw,
  • 20 dag pieczarek,
  • Zioła: tymianek, oregano, szałwia, majeranek,
  • ½ łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Jeśli nie masz w domu bulionu warzywnego musisz go wpierw przygotować. W średniej wielkości garnku ugotuj lekko osoloną włoszczyznę, dodaj łyżkę masła. Doprowadź do wrzenia i gotuj powoli co najmniej godzinę. Odcedź całość, aby uzyskać wyłącznie klarowny bulion.

Przystępujemy do dorsza. Podziel każdy z filetów na pół – posyp z każdej strony solą i pieprzem do smaku. Najlepiej do tego celu posłużą ci elektryczne młynki do soli i pieprzu. Odmierzą równe porcje przypraw. Umyj pory i pieczarki. Białą część pora pokrój na cienkie plasterki. Natomiast pieczarki w równe płatki wraz z nóżką. Zagotuj bulion w rondlu dodając sok z cytryny. Do gotującego się bulionu włóż rybę, pieczarki i pora - przez pięć minut duś na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie odwróć każdy kawałek na drugą stronę, dodaj suszone zioła i duże jeszcze ok. 5 – 7 minut.

Ryba duszona z pieczarkami to szybkie danie lekkostrawne, doskonałe jeśli dbasz o linię. Najlepiej komponuje się z brązowym ryżem lub kaszą bulgur.