Ryba duszona z pieczarkami
Rybę powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu – jej zalet zdrowotnych nie można przecenić. Przygotowanie smacznego i zdrowego posiłku z tego typu mięsa nie jest wcale ani skomplikowane, ani pracochłonne. Ryba duszona z pieczarkami to błyskawiczny obiad – idealny dla zapracowanych.
Przygotuj:
- ostry nóż,
- młynek do pieprzu i soli,
- deskę do krojenia,
- średniej wielkości garnek.
Składniki:
- Filety z dorsza,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 2 duże pory,
- 2 szklanki bulionu z warzyw,
- 20 dag pieczarek,
- Zioła: tymianek, oregano, szałwia, majeranek,
- ½ łyżki posiekanej natki pietruszki,
- Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jeśli nie masz w domu bulionu warzywnego musisz go wpierw przygotować. W średniej wielkości garnku ugotuj lekko osoloną włoszczyznę, dodaj łyżkę masła. Doprowadź do wrzenia i gotuj powoli co najmniej godzinę. Odcedź całość, aby uzyskać wyłącznie klarowny bulion.
Przystępujemy do dorsza. Podziel każdy z filetów na pół – posyp z każdej strony solą i pieprzem do smaku. Najlepiej do tego celu posłużą ci elektryczne młynki do soli i pieprzu. Odmierzą równe porcje przypraw. Umyj pory i pieczarki. Białą część pora pokrój na cienkie plasterki. Natomiast pieczarki w równe płatki wraz z nóżką. Zagotuj bulion w rondlu dodając sok z cytryny. Do gotującego się bulionu włóż rybę, pieczarki i pora - przez pięć minut duś na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie odwróć każdy kawałek na drugą stronę, dodaj suszone zioła i duże jeszcze ok. 5 – 7 minut.
Ryba duszona z pieczarkami to szybkie danie lekkostrawne, doskonałe jeśli dbasz o linię. Najlepiej komponuje się z brązowym ryżem lub kaszą bulgur.