Ryż z warzywami i z curry po Indyjsku
Jasnożółte indyjskie curry o przyjemnym aromacie i ostrym smaku jest popularne na całym świecie, tylko nie w samych Indiach. Paradoks? Nie, tylko curry w Indiach oznacza coś zupełnie innego - wszystkie bardzo pikantne potrawy, do których dodaje się dużą ilość przypraw, w kuchni indyjskiej nazywane są „curry”. Curry jest przygotowywane z warzyw i ryżu, fasoli z ziemniakami. Curry może być z kurczakiem i wieprzowiną, warzywne, lub z owocami morza. Indyjscy kucharze nie używają gotowych przypraw do curry; przyprawy wybiera się intuicyjnie i na oko. Dlatego też nie ma tak naprawdę przepisu na curry, istnieją tylko ogólne zalecenia, które możesz zastosować lub zrobić curry według własnych upodobań. Nie bój się eksperymentować, curry jest jedną z najbardziej intuicyjnych potraw, a gotowanie go jest tak proste, że z pewnością wyjdzie Ci już za pierwszym razem! Poniżej znajdziesz naszą propozycję na ryżowe curry z warzywami w stylu kuchni Indyjskiej.
Składniki
- Ryż - 1 szklanka
- Zielona fasolka (mrożona) - garść
- Marchew - 2 szt.
- Cebula - 2 szt.
- Mrożony zielony groszek - 0,5 szklanki
- Olej roślinny - 3-4 łyżki
- Gotowe curry w proszku - 1 łyżeczka
- Ciepła woda - 2,5 filiżanki
- Mielona papryczka chili - 0,5 łyżeczki
- Zmielona czerwona papryka ostra - szczypta
- Mielona suszona papryka - jedna trzecia łyżeczki
- Mielona kolendra - 0,5 łyżeczki
- Kminek - szczypta
- Sól
Sposób przygotowania curry
Krok 1
Umyj ryż kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zalej go wrzącą wodą, przykryj, odstaw na 10 minut. Wylej wodę, nadmiar skrobi zniknie wraz z nią, a ryż stanie się bardziej kruchy. W trakcie przygotowywania ryżu, przygotuj warzywa na curry. Wyciągnij niezbędne sztućce, takie jak nóż kuchenny i pokrój marchewki w średniej wielkości kostki. Pokrój cebulę na małe kostki (jak w przypadku tradycyjnego smażenia).
Krok 2
Zalej wrzątkiem zielony groszek i pozostaw go w gorącej wodzie na 1-2 minut, po czym natychmiast przenieś do lodowatej wody. Jeśli groszek jest twardy, musisz go blanszować przez kilka minut, a następnie ochłodzić również w lodowatej wodzie (aby zachował swój jasny kolor).
Krok 3
Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni, w woku lub rondlu. Włóż do niego marchewki, po kilku minutach dodaj cebulę. Warzywa lekko podsmaż (do miękkości, bez zrumienienia).
Krok 4
Dodaj mieszankę ostrej papryki i zwykłej papryki. Możesz dodać do nich czarny mielony pieprz, a także włożyć kawałki świeżej papryczki chili, ale wtedy gotowe danie będzie bardzo ostre, a wręcz ogniste!
Krok 5
Aby uzyskać odpowiedni aromat, kolor i smak, do curry dodaje się zmieloną kolendrę, kminek i kurkumę. Dodaj łyżeczkę przyprawy curry. Jeśli kolor wymaga więcej nasycenia, dodaj jeszcze jedną szczyptę kurkumy.
Krok 6
Dodaj ryż, wymieszaj, aby był on dobrze zmieszany z olejem i przyprawami i smaż przez kilka minut na małym ogniu. Wlej wrzącą wodę (2,5 szklanki wody na szklankę ryżu), sól do smaku.
Krok 7
Ustaw wysoką moc podgrzewania na kuchence, poczekaj, aż ryż wchłonie całą wodę i zredukuj ogień. Danie powinno dusić się pod pokrywką (ryż powinien stać się miękki).
Krok 8
Gotuj zieloną fasolę przez 2-3 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Wyjmij, ostudź pod zimną wodą i pokrój na małe kawałki.
Krok 9
Do gotowego dania dodaj fasolę i groszek, wymieszaj. Wyjmij zastawę stołową i rozłóż porcję ryżu z warzywami na talerzach obiadowych. Jeśli ryż curry okazał się pikantny, koniecznie uzupełnij posiłek sfermentowanymi produktami mlecznymi - jogurtem, maślanką, lub kefirem.
Smacznego!