Ryż z warzywami i z curry po Indyjsku

Jasnożółte indyjskie curry o przyjemnym aromacie i ostrym smaku jest popularne na całym świecie, tylko nie w samych Indiach. Paradoks? Nie, tylko curry w Indiach oznacza coś zupełnie innego - wszystkie bardzo pikantne potrawy, do których dodaje się dużą ilość przypraw, w kuchni indyjskiej nazywane są „curry”. Curry jest przygotowywane z warzyw i ryżu, fasoli z ziemniakami. Curry może być z kurczakiem i wieprzowiną, warzywne, lub z owocami morza. Indyjscy kucharze nie używają gotowych przypraw do curry; przyprawy wybiera się intuicyjnie i na oko. Dlatego też nie ma tak naprawdę przepisu na curry, istnieją tylko ogólne zalecenia, które możesz zastosować lub zrobić curry według własnych upodobań. Nie bój się eksperymentować, curry jest jedną z najbardziej intuicyjnych potraw, a gotowanie go jest tak proste, że z pewnością wyjdzie Ci już za pierwszym razem! Poniżej znajdziesz naszą propozycję na ryżowe curry z warzywami w stylu kuchni Indyjskiej.

Składniki

  • Ryż - 1 szklanka
  • Zielona fasolka (mrożona) - garść
  • Marchew - 2 szt.
  • Cebula - 2 szt.
  • Mrożony zielony groszek - 0,5 szklanki
  • Olej roślinny - 3-4 łyżki
  • Gotowe curry w proszku - 1 łyżeczka
  • Ciepła woda - 2,5 filiżanki
  • Mielona papryczka chili - 0,5 łyżeczki
  • Zmielona czerwona papryka ostra - szczypta
  • Mielona suszona papryka - jedna trzecia łyżeczki
  • Mielona kolendra - 0,5 łyżeczki
  • Kminek - szczypta
  • Sól

Sposób przygotowania curry

Krok 1

Umyj ryż kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zalej go wrzącą wodą, przykryj, odstaw na 10 minut. Wylej wodę, nadmiar skrobi zniknie wraz z nią, a ryż stanie się bardziej kruchy. W trakcie przygotowywania ryżu, przygotuj warzywa na curry. Wyciągnij niezbędne sztućce, takie jak nóż kuchenny i pokrój marchewki w średniej wielkości kostki. Pokrój cebulę na małe kostki (jak w przypadku tradycyjnego smażenia).

Krok 2

Zalej wrzątkiem zielony groszek i pozostaw go w gorącej wodzie na 1-2 minut, po czym natychmiast przenieś do lodowatej wody. Jeśli groszek jest twardy, musisz go blanszować przez kilka minut, a następnie ochłodzić również w lodowatej wodzie (aby zachował swój jasny kolor).

Krok 3

Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni, w woku lub rondlu. Włóż do niego marchewki, po kilku minutach dodaj cebulę. Warzywa lekko podsmaż (do miękkości, bez zrumienienia).

Krok 4

Dodaj mieszankę ostrej papryki i zwykłej papryki. Możesz dodać do nich czarny mielony pieprz, a także włożyć kawałki świeżej papryczki chili, ale wtedy gotowe danie będzie bardzo ostre, a wręcz ogniste!

Krok 5

Aby uzyskać odpowiedni aromat, kolor i smak, do curry dodaje się zmieloną kolendrę, kminek i kurkumę. Dodaj łyżeczkę przyprawy curry. Jeśli kolor wymaga więcej nasycenia, dodaj jeszcze jedną szczyptę kurkumy.

Krok 6

Dodaj ryż, wymieszaj, aby był on dobrze zmieszany z olejem i przyprawami i smaż przez kilka minut na małym ogniu. Wlej wrzącą wodę (2,5 szklanki wody na szklankę ryżu), sól do smaku.

Krok 7

Ustaw wysoką moc podgrzewania na kuchence, poczekaj, aż ryż wchłonie całą wodę i zredukuj ogień. Danie powinno dusić się pod pokrywką (ryż powinien stać się miękki).

Krok 8

Gotuj zieloną fasolę przez 2-3 minuty we wrzącej osolonej wodzie. Wyjmij, ostudź pod zimną wodą i pokrój na małe kawałki.

Krok 9

Do gotowego dania dodaj fasolę i groszek, wymieszaj. Wyjmij zastawę stołową i rozłóż porcję ryżu z warzywami na talerzach obiadowych. Jeśli ryż curry okazał się pikantny, koniecznie uzupełnij posiłek sfermentowanymi produktami mlecznymi - jogurtem, maślanką, lub kefirem.

Smacznego!