Sałatka brokułowa z boczkiem - doskonała na keto!

Sałatka brokułowa z boczkiem jest jednym z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów, które doskonale sprawdzą się w trakcie stosowania diety niskowęglowodanowej lub diety ketogenicznej. Przepis ten ma tylko 6 składników i możesz z łatwością potraktować go jako bazę do eksperymentów według własnych upodobań. Danie to warto przygotować z wyprzedzeniem, planując wyjazd lub jako obiad do pracy. Do sałatki możesz dodać czysty majonez bez dodatków lub użyć składników, które w ciekawy sposób podkreślą smak całej kompozycji. Zalecamy wypróbować naszą wersję z nieco wzbogaconym majonezem!

Przygotuj

  • dużą miskę,
  • małą miskę,
  • patelnię,
  • durszlak,

bambusowy zestaw akcesoriów kuchennych.

Składniki

  • 340 g brokułów,
  • 6 plasterków smażonego boczku,
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w krążki,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka erytrytolu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • opcjonalnie możesz dodać drożdży dietetycznych, aby nadać sałatce serowego posmaku.

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i podsmażaj go przez kilka minut, aż zarumieni się na złoto. Następnie zdejmij go z ognia i przestudź.
  2. Ugotuj brokuły, a następnie odcedź je za pomocą durszlaka. Brokuły i cebulę przełóż do dużej miski ze stali nierdzewnej.
  3. Do mniejszej miski wlej majonez i dokładnie wymieszaj go z erytrytolem i octem jabłkowym.
  4. Pokrój boczek, a następnie dodaj go do brokułów.
  5. Dobrze wymieszaj sos i wlej go do miski z brokułami. Za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj całość ponownie, równomiernie rozprowadzając sos między wszystkimi składnikami.

Sposób podania

Z podanego przepisu powinno wyjść ok 6 porcji sałatki. Możesz podawać ją w niewielkich miseczkach lub w jednej dużej misce np. dekoracyjnej. Jeśli nie jesteś na diecie ketogenicznej lub Twoi goście jej nie stosują, możesz zaproponować do tej przekąski grzanki z serem.

Smacznego!