Sałatka brokułowa z boczkiem - doskonała na keto!
Sałatka brokułowa z boczkiem jest jednym z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów, które doskonale sprawdzą się w trakcie stosowania diety niskowęglowodanowej lub diety ketogenicznej. Przepis ten ma tylko 6 składników i możesz z łatwością potraktować go jako bazę do eksperymentów według własnych upodobań. Danie to warto przygotować z wyprzedzeniem, planując wyjazd lub jako obiad do pracy. Do sałatki możesz dodać czysty majonez bez dodatków lub użyć składników, które w ciekawy sposób podkreślą smak całej kompozycji. Zalecamy wypróbować naszą wersję z nieco wzbogaconym majonezem!
Przygotuj
- dużą miskę,
- małą miskę,
- patelnię,
- durszlak,
bambusowy zestaw akcesoriów kuchennych.
Składniki
- 340 g brokułów,
- 6 plasterków smażonego boczku,
- pół czerwonej cebuli pokrojonej w krążki,
- 5 łyżek majonezu,
- 1 łyżeczka erytrytolu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- opcjonalnie możesz dodać drożdży dietetycznych, aby nadać sałatce serowego posmaku.
Sposób przygotowania
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i podsmażaj go przez kilka minut, aż zarumieni się na złoto. Następnie zdejmij go z ognia i przestudź.
- Ugotuj brokuły, a następnie odcedź je za pomocą durszlaka. Brokuły i cebulę przełóż do dużej miski ze stali nierdzewnej.
- Do mniejszej miski wlej majonez i dokładnie wymieszaj go z erytrytolem i octem jabłkowym.
- Pokrój boczek, a następnie dodaj go do brokułów.
- Dobrze wymieszaj sos i wlej go do miski z brokułami. Za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj całość ponownie, równomiernie rozprowadzając sos między wszystkimi składnikami.
Sposób podania
Z podanego przepisu powinno wyjść ok 6 porcji sałatki. Możesz podawać ją w niewielkich miseczkach lub w jednej dużej misce np. dekoracyjnej. Jeśli nie jesteś na diecie ketogenicznej lub Twoi goście jej nie stosują, możesz zaproponować do tej przekąski grzanki z serem.
Smacznego!