Sałatka: burak, marchew i feta z pomarańczą

Ta wegetariańska sałatka oferuje obfitość jesiennych warzyw korzeniowych, które wywołują szereg korzyści zdrowotnych. Jeśli poszukujesz doskonałej inspiracji kulinarnej na jesień, odkryj naszą sałatkę z młodą marchewką, buraczkami, orzechami, pomarańczą, serem feta i rzodkiewką. Taki miks z pewnością doda Ci energii i postawi na nogi nawet w pochmurne jesienne dni.

sałatka z pomarańczy, buraka i orzechów laskowych

Dlaczego ta sałatka jest wyjątkowa?

Proponowana przez nas sałatka z buraka, marchwi, orzechów włoskich, pomarańczy i fety jest niezwykła z wielu powodów. Po pierwsze, jest to prawdziwa bomba witaminowa, która zarówno doda Ci energii, jak i dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Obecne w sałatce buraki znane są z wielu dobrodziejstw zdrowotnych, przez co sałatka ta ma prawdziwą moc. Jest to idealna propozycja na jesienne załamanie nastroju. Wyjątkowe połączenie smaku buraków z orzechami, pomarańczą i fetą rozpieści Twoje kubki smakowe, czyniąc cały Twój dzień nieco lepszym. Sałatka ta jest także doskonałym pomysłem na przystawkę podczas spotkania ze znajomymi.

buraki na talerzu

Składniki

  • 1 burak ćwikłowy, przycięty z liści, dokładnie wyczyszczony
  • 2 pęczki młodej marchwi, przycięte, wyszorowane
  • 1 pęczek rzodkiewki dla dzieci, przycięty, wyszorowany
  • 2 (około 300 g) średnie buraki, przycięte, wyszorowane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 pomarańcze
  • 100g liści sałaty
  • 3 świeże gałązki tymianku
  • 100g feta, rozdrobniona lub pokrojona w kostkę
  • 50g orzechów włoskich bez skóry, prażonych, posiekanych
  • 1 Cienko pokrojona zielona szalotka,
  • Zioła do posypania
  • Liście nasturcji do udekorowania przed podaniem

Sposób przygotowania

Poniżej przedstawiamy, jak w kilku krokach przygotować tę pyszną, jesienną sałatkę.

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200C / 180C. Następnie nasmaruj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż warzywa na przygotowanej blaszce, spryskaj olejem lub oliwą i dobrze przypraw. Piecz przez 30 minut lub do uzyskania odpowiedniej ich miękkości.

Krok 2

W międzyczasie ugotuj średnie buraki w rondlu z wrzącą wodą przez 30 minut lub do uzyskania odpowiedniej miękkości. Następnie odłóż buraki na bok. Ubierz gumowe rękawice, aby uniknąć przebarwienia rąk, po czym zacznij obierać buraki palcami. Kiedy już skończysz, odłóż buraki na bok.

Krok 3

Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny i musztardę w małej misce kuchennej.

Krok 4

Wyciągnij z lodówki ser feta, wyjmij go z opakowania, a następnie pokrój w kostkę. Możesz także użyć gotowych kostek sera feta w zalewie, dzięki czemu zaoszczędzisz więcej czasu.

Krok 5

Przygotuj skórkę i miąższ z pomarańczy. Następnie umieść liście sałaty na talerzu, na którym będziesz serwować sałatkę. Ułóż na liściach buraka ćwikłowego. Dodaj kolejne warzywa, miąższ i skórkę pomarańczową, tymianek, ser feta, orzechy włoskie, zieloną szalotkę. Całość posyp ziołami i udekoruj liśćmi nasturcji. Skrop dressingiem. Twoja sałatka jest gotowa do zaserwowania.

Smacznego!