Sałatka cesarska - szwedzki przysmak

Sałatka cesarska jest sycąca i bardzo zdrowa. Jeśli szukasz przepisu na proste danie, które zachwyci gości to z pewnością jest przepis dla Ciebie. Mamy tutaj chrupiące sałaty, mięso, sery – tak naprawdę możesz zrobić ją z tego co masz w lodówce. Tajemnica tego dania tkwi w dobraniu produktów, które najbardziej lubisz oraz w sosie, który podkreśla ich smak.

Przygotuj:

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 12 jaj przepiórczych,
  • 6 plasterków wędzonego boczku,
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
  • Oliwa,
  • 4 garści mieszanki sałat,
  • 1 garść ściętej rzeżuchy,
  • Kilka plasterków twardego, kruchego sera,
  • 200 g chleba żytniego,
  • Sól i pieprz.

Składniki na sos:

  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • Sok z połówki cytryny,
  • Biały ocet winny,
  • 4 fileciki anchois,
  • Pęczek świeżego koperku.

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C, przygotuj naczynie żaroodporne. W moździerzu zetrzyj nasiona kopru włoskiego z pieprzem i solą. Piersi z kurczaka skrop oliwą, wetrzyj w nie mieszanką ziół. Tak przygotowane piersi piecz przez 20 minut. Upieczone piersi wyciągnij z naczynia, ale pozostaw w nim sos z pieczenia. Temperaturę zwiększ do 200°C.

Ugotuj jajka – przepiórcze jaja gotuje się przez 2,5 minuty po czym wyjmuje się z wrzątku i zanurza w misce z zimną wodą. Odcedź je i obierz.

Chleb potnij na grzanki lub porwij na równe kęsy. Umieść je w brytfannie i wymieszaj tak, aby dobrze nasiąkły sosem z pieczenia, następnie na grzankach ułóż plasterki boczku. Całość włóż do piekarnika na 10 minut. Chrupiące mięso i grzanki wyciągnij z brytfanki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.

Zblenduj śmietanę, sok z cytryny, anchois, sól i pieprz. Posiekaj połowę koperku i podaj do sosu. Jeśli uznasz, że jest zbyt ciężki dolej odrobinę wody i wymieszaj.