Sałatka z młodych ziemniaków

Lato kojarzy nam się przede wszystkim z gorącymi dniami, odpoczynkiem i orzeźwiającymi napojami. Jednak jeśli chcesz zrelaksować się w odpowiedni sposób, musisz zadbać także o przyjemne dania i przekąski. Jeśli lubisz grillować, to proponowana przez nas sałatka z młodych ziemniaków będzie doskonałym dodatkiem do steków i szaszłyków, zapewniając odpowiedni kontrast do tych gorących dań.

Aby wykwintnie przygotować tę sałatkę ziemniaczaną, dodatkowo przygotuj pyszny sos według naszego przepisu oraz dodaj pęczek szparagów!

Dlaczego warto spożywać szparagi?

Szparagi znane są ludzkości od ponad 2000 lat, lecz spośród wielu odmian szparagów, tylko nieliczne są spożywane. Szparagi to wieloletnia roślina zielna mająca raczej neutralny smak, dlatego doskonale łączy się ona z bardziej aromatycznymi produktami.

Szparagi mają zaledwie 20 kcal w 100 gramach produktu.

Skład i korzystne właściwości szparagów

Szparagi zawierają witaminy A, B1, B2, B5, B6, C, E a ich skład chemiczny zawiera minerały: potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, fosfor i sód, kwas foliowy.

Szparagi bogate są także w błonnik, co ma korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego oraz normalizuje ruchliwość jelit.

Szparagi zawierają asparaginę, która ma działanie rozszerzające naczynia, zmniejszając w ten sposób ciśnienie krwi oraz chroniąc mięsień sercowy.

Roślina ta pomaga także łagodnie oczyszczać nerki.

Szparagi mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, działają jako przeciwutleniacze, mają działanie żółciopędne. Kwas foliowy jest niezbędny podczas ciąży i laktacji, więc szparagi można bezpiecznie włączyć do menu dla przyszłych mam i młodych mam. Spożywanie szparagów ma także pozytywny wpływ na stan skóry i włosów.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 pęczek szparagów pokrojonych w 5-centymetrowe paski
  • 4 zielone szalotki, drobno posiekane
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka stołowa musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ogórek kiszony, pokrojony bardzo drobno
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  • Krok 1
  • Przygotuj średniej wielkości garnek i nalej do niego wody, a następnie doprowadź ją do wrzenia. Włóż szparagi do garnka z wrzącą wodą na 1 minutę, po czym opłucz je zimną wodą. Krok 2Ugotuj ziemniaki.Krok 3

    Pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki. Wyjmij odpowiednio dużą miskę kuchenną, po czym wsadź do niej ugotowane ziemniaki, szparagi i szalotkę. Przykryj miskę ze składnikami i poczekaj, aż ostygną.

    Krok 4

    Przygotuj sos: wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, kiszonego ogórka i koperek.

    Krok 5

    Polej sałatkę ziemniaczaną przygotowanym sosem i podaj danie do stołu.

    Wskazówka: Przygotowując tę sałatkę, nie musisz ograniczać się wyłącznie do proponowanych przez nas produktów. Możesz dodać także swoje ulubione warzywa, a nawet kwiaty!

Sposób podania

  • Sałatkę z młodych ziemniaków przełóż do miski. Obok miski połóż dużą łyżkę, którą będzie można nakładać sałatkę do salaterek. Możesz także udekorować sałatkę liśćmi rukoli, bądź świeżym koperkiem.Smacznego!