Sałatka z pieczonej dyni z syropem klonowym

Poszukujesz doskonałej inspiracji kulinarnej na jesienne dni? Ta sycąca sałatka posypana chrupiącymi ziołowymi grzankami i aromatycznymi chipsami z buraków, jest pełna jesiennych warzyw. Nasza sałatka z pieczonej dyni z syropem klonowym to wyrafinowana propozycja, która sprawdzi się, gdy nadejdzie jesień. A jak wiadomo, na jesień najlepsze są dynie! Sprawdź to wyjątkowe połączenie dyni z syropem klonowym i koniecznie zaserwuj tę sałatkę swoim gościom przy najbliższym spotkaniu.

Składniki

  • 150g dzikiego ryżu
  • 1,5 kg dyni Hokkaido, pozbawiona pestek, pokrojona w grube plastry
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plastry
  • 4 kromki chleba na zakwasie, poszarpane
  • 45g (1/4 filiżanki) blanszowanych orzechów laskowych lub innych orzechów (patrz uwagi)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
  • Różyczki młodego brokuła ugotowane na parze - ilość według uznania
  • Miks sałat - do udekorowania sałatki
  • 100g rozdrobnionego sera feta
  • Chipsy buraczane - do udekorowania

Klonowy Dressing

80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 i 1/2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka octu jabłkowego

kawałki pieczonej dyni na talerzu

Sposób przygotowania

Krok 1

Ugotuj ryż w garnku z wrzącą wodą i gotuj go przez 45 minut lub do momentu, w którym stanie się miękki. Odsącz wodę. Następnie przepłucz ryż pod zimną bieżącą wodą i przenieś go do miski kuchennej.

Krok 2

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200C / 180C. Wyciągnij zestaw blaszek do pieczenia, a następnie lekko spryskaj olejem lub oliwą dwie blachy do pieczenia. Umieść dynię i cebulę na pierwszej z przygotowanych blach i spryskaj te składniki oliwą. Potem umieść chleb i orzechy laskowe na drugiej z przygotowanych blach do pieczenia. Także spryskaj olejem te składniki. Tę dyniową mieszankę piecz przez 40 minut, dodając chleb i orzechy laskowe (lub inne orzechy, np. pekan) do piekarnika dopiero na ostatnie 10 minut pieczenia. Całość piecz do momentu aż dynia, cebula i chleb zarumienią się na złoty kolor, a orzechy laskowe zostaną przypieczone.

Krok 3

Do dużej miski wlej odrobinę oleju, a następnie dodaj natkę pietruszki i czosnek. Wymieszaj te składniki dokładnie, tak, aby się dobrze ze sobą połączyły. Następnie dodaj grzanki upieczone z chleba. Grubo posiekaj orzechy laskowe.

Krok 4

Sos klonowy: aby przygotować pyszny dressing klonowy, wymieszaj wszystkie składniki podane wyżej w przepisie. Przelej dressing do eleganckiej sosjerki lub polej go na sałatkę bezpośrednio przed jej podaniem.

Krok 5

Dodaj różyczki brokułów i połowę dressingu klonowego do ryżu i całość dokładnie wymieszaj. Ułóż liście sałaty na półmisku, w którym planujesz podać sałatkę. Następnie nałóż na niego mieszankę ryżu z dressingiem i brokułem, pieczoną dynię, cebulę, ser feta, grzanki z chleba, chipsy z buraków, oraz orzechy laskowe. Na sam koniec, całość skrop pozostałym dressingiem klonowym.

Uwagi

Szukaj blanszowanych, obranych orzechów laskowych w dużych supermarketach. Jeśli takich nie znajdziesz, samodzielnie upraż orzechy laskowe w piekarniku po kroku 2 i odstaw do ostygnięcia. Następnie umieść na czystym ręczniku i przetrzyj, w celu usunięcia skórki.

Smacznego!