Sałatka ziemniaczana - zimowy przysmak

Oto kolejny prosty przepis, który z pewnością powinien znaleźć się w menu każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Domowa sałatka ziemniaczana to przepyszne danie, które daje wiele możliwości jego modyfikacji. Jedni wolą ją w wersji wytrawnej – na przykład z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi, czy grzybkami w occie, inni słodkiej – z owocami. Niezależnie od tego, która wersja spotyka się z uznaniem Twoich domowników czy gości, z pewnością jest ona idealnym daniem do serwowania przy obiedzie, jak również podczas domowego przyjęcia. Co więcej, możesz ją również podać jako dodatek zarówno do śniadania, jak i kolacji. Nieskomplikowany przepis oraz składniki, które lubimy wszyscy to gwarancja, że sałatka ziemniaczana przypadnie do gustu każdego, kto tylko jej spróbuje. Przed podaniem sałatki możesz ją także dowolnie udekorować, można ją podawać jako dodatek oraz jako składnik dania głównego. Brzmi zachęcająco? Zapraszamy do zapoznania się z naszą propozycją podania. Gwarantujemy, że tak przygotowana sałatka ziemniaczana na pewno zagości na stałe na Twoim stole!

salatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 2 duże cebule,
  • pęczek koperku,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżka musztardy stołowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.
salatka ziemniaczana

Przygotowanie:

Przygotuj średniej wielkości miskę na sałatkę.

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój w kostkę.

Jajka ugotuj na twardo, następnie, kiedy już wystygną, posiekaj je drobno.

Cebule obierz, pokrój w kostkę i lekko podsmaż na niewielkiej ilości oleju.

Ogórki odsącz z zalewy, obmyj i również pokrój w drobną kostkę.

Posiekaj koperek.

Wszystkie składniki sałatki połącz ze sobą w misce, dodaj szczyptę soli i pieprzu do smaku, według uznania.

Następnie już do wymieszanych ze sobą składników dodaj majonez i musztardę i całość dokładnie wymieszaj.

Przykryj miskę i wstaw do lodówki na około godzinę, żeby się przegryzła i nabrała głębszego i bardziej wyrazistego smaku.

Proste, prawda? Smacznego!

ziemniaczana salatka