Ślimaki z ciasta francuskiego - przekąska na imprezę

Przyjęcia rządzą się swoimi prawami, ale na dobrej imprezie nie może zabraknąć pysznych przekąsek. Kiedy chipsy i paluszki nie zadowalają naszych gości, to w mgnieniu oka możemy zrobić ślimaki z ciasta francuskiego, które podbiją serca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Wystarczą cztery składniki i około 15 minut wolnego czasu.

Ślimaki z ciasta francuskiego można jeść z dowolnym sosem lub bez dodatków. W środku znajduje się ciągnący ser oraz dowolna wędlina. Tak naprawdę to właśnie od Ciebie zależeć będzie smak przekąski. Lubisz ostre dania? Umieść w środku salami z dodatkiem papryki chili. Jeżeli wolisz delikatniejsze smaki, to świetnie sprawdzi się szynka chłopska lub polędwica drobiowa.

Ślimaki z ciasta francuskiego

Przygotuj:

  • papier do pieczenia,
  • dużą blachę,
  • tarkę do sera,
  • nóż.

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 150 g dowolnej wędliny,
  • 200 g sera gouda lub cheddar,
  • kilka łyżek ketchupu.

Sposób przygotowania:

KROK1

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozwiń na nim ciasto francuskie i posmaruj całość ketchupem.

KROK2

Ser zetrzyj na tarce i posyp nim dokładnie całą powierzchnię ciasta. Na serze ułóż plasterki wędliny.

Starty żółty ser

KROK3

Całość zwiń tak, żeby powstała rolada. Pamiętaj, żeby zrobić to bardzo dokładnie i szczelnie. Następnie za pomocą ostrego noża pokrój krążki o szerokości około dwóch centymetrów.

KROK4

Poukładaj ślimaki na papierze, zachowując znaczne odległości. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut. Ślimaki powinny ładnie się zarumienić.

Przekąskę możesz podawać na ciepło oraz na zimno. Przygotuj do nich różne rodzaje sosów i delektuj się wyjątkowym smakiem.

Smacznego!