Ślimaki z ciasta francuskiego - przekąska na imprezę
Przyjęcia rządzą się swoimi prawami, ale na dobrej imprezie nie może zabraknąć pysznych przekąsek. Kiedy chipsy i paluszki nie zadowalają naszych gości, to w mgnieniu oka możemy zrobić ślimaki z ciasta francuskiego, które podbiją serca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Wystarczą cztery składniki i około 15 minut wolnego czasu.
Ślimaki z ciasta francuskiego można jeść z dowolnym sosem lub bez dodatków. W środku znajduje się ciągnący ser oraz dowolna wędlina. Tak naprawdę to właśnie od Ciebie zależeć będzie smak przekąski. Lubisz ostre dania? Umieść w środku salami z dodatkiem papryki chili. Jeżeli wolisz delikatniejsze smaki, to świetnie sprawdzi się szynka chłopska lub polędwica drobiowa.

Przygotuj:
- papier do pieczenia,
- dużą blachę,
- tarkę do sera,
- nóż.
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 150 g dowolnej wędliny,
- 200 g sera gouda lub cheddar,
- kilka łyżek ketchupu.
Sposób przygotowania:
KROK1
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozwiń na nim ciasto francuskie i posmaruj całość ketchupem.
KROK2
Ser zetrzyj na tarce i posyp nim dokładnie całą powierzchnię ciasta. Na serze ułóż plasterki wędliny.

KROK3
Całość zwiń tak, żeby powstała rolada. Pamiętaj, żeby zrobić to bardzo dokładnie i szczelnie. Następnie za pomocą ostrego noża pokrój krążki o szerokości około dwóch centymetrów.
KROK4
Poukładaj ślimaki na papierze, zachowując znaczne odległości. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut. Ślimaki powinny ładnie się zarumienić.
Przekąskę możesz podawać na ciepło oraz na zimno. Przygotuj do nich różne rodzaje sosów i delektuj się wyjątkowym smakiem.
Smacznego!