Słodka zupa z czerwonej papryki i pomidorów

Są takie dni, w których brakuje czasu na przygotowanie posiłku. Nie oznacza to jednak, że trzeba zjeść coś niezdrowego. Potrzebujesz łatwego i szybkiego w przygotowaniu przepisu na lekkie i zdrowe danie? Wypróbuj tę zupę z czerwonej papryki i pomidorów. Ugotowanie jej zajmie Ci jedynie 30 minut. Danie to jest bogate w składniki odżywcze i sprawdzi się idealnie jako obiad, przystawka do grillowanego sera lub jako lekki i szybki posiłek do pracy.

Nasza wersja tej potrawy przypomina klasyczną zupę pomidorową z dodatkiem słodkiej papryki. Zamiast śmietanki proponujemy dodać mleczko kokosowe (dzięki któremu zupa zyska subtelnej słodyczy). Zupa ta wyróżnia się czerwono-pomarańczowym odcieniem i jedwabiście gładką konsystencją. Jest ona także zdrowa i zawiera beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki. Do tej kremowej zupy doskonale pasują też grzanki lub pieczona ciecierzyca. Jest to także wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek i nie tylko!

Składniki

Na zupę

  • 2 duże czerwone papryki,
  • 1 puszka pokrojonych, obranych pomidorów w soku pomidorowym,
  • 1 koncentrat pomidorowy,
  • 1 szklanka wody (napełniona do połowy, od połowy z dodatkiem mleka kokosowego dla uzyskania kremowej konsystencji zupy),
  • 1 puszka lekkiego mleka kokosowego,
  • 1,5 łyżki suszonego koperku,
  • 1 łyżka czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej i czarnego pieprzu,
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego (lub stewii do smaku),
  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki (opcjonalnie).

Do serwowania (opcjonalnie)

  • Grzanki,
  • Pokrojone pomidory,
  • Świeży koper,
  • Pełnotłuste mleko kokosowe,
  • Chrupiąca pieczona ciecierzyca,
  • Parmezan,
  • Czarny pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Czerwone papryki połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej folią i umieść w piekarniku nagrzanym do 260 C. Piecz przez około 10-15 minut. Następnie zawiń je w folię i odłóż.
  2. W międzyczasie włóż pozostałe składniki na zupę do dużego garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Następnie odwiń z folii czerwone papryki, ostudź i usuń zwęglone nasiona i łodygi. Dodaj papryki do zupy.
  3. Zblenduj ugotowane składniki na gładką masę, po czym nadal gotuj na średnim ogniu. Dodaj przyprawy według własnego upodobania, a także cukier brązowy lub stewię.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 10 minut. Im dłużej zupa będzie się gotować, tym głębszy będzie jej smak.
  5. Podawaj bez dodatków lub z dodatkami, takimi jak grzanki, świeży koperek lub bazylia, pomidory, chrupiąca pieczona ciecierzyca, parmezan.
  6. Zupę można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni lub w zamrażarce przez 1 miesiąc.

Smacznego!