Słodka zupa z czerwonej papryki i pomidorów
Są takie dni, w których brakuje czasu na przygotowanie posiłku. Nie oznacza to jednak, że trzeba zjeść coś niezdrowego. Potrzebujesz łatwego i szybkiego w przygotowaniu przepisu na lekkie i zdrowe danie? Wypróbuj tę zupę z czerwonej papryki i pomidorów. Ugotowanie jej zajmie Ci jedynie 30 minut. Danie to jest bogate w składniki odżywcze i sprawdzi się idealnie jako obiad, przystawka do grillowanego sera lub jako lekki i szybki posiłek do pracy.
Nasza wersja tej potrawy przypomina klasyczną zupę pomidorową z dodatkiem słodkiej papryki. Zamiast śmietanki proponujemy dodać mleczko kokosowe (dzięki któremu zupa zyska subtelnej słodyczy). Zupa ta wyróżnia się czerwono-pomarańczowym odcieniem i jedwabiście gładką konsystencją. Jest ona także zdrowa i zawiera beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki. Do tej kremowej zupy doskonale pasują też grzanki lub pieczona ciecierzyca. Jest to także wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek i nie tylko!
Składniki
Na zupę
- 2 duże czerwone papryki,
- 1 puszka pokrojonych, obranych pomidorów w soku pomidorowym,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- 1 szklanka wody (napełniona do połowy, od połowy z dodatkiem mleka kokosowego dla uzyskania kremowej konsystencji zupy),
- 1 puszka lekkiego mleka kokosowego,
- 1,5 łyżki suszonego koperku,
- 1 łyżka czosnku w proszku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej i czarnego pieprzu,
- 3-4 łyżki cukru kokosowego (lub stewii do smaku),
- 1 szczypta płatków czerwonej papryki (opcjonalnie).
Do serwowania (opcjonalnie)
- Grzanki,
- Pokrojone pomidory,
- Świeży koper,
- Pełnotłuste mleko kokosowe,
- Chrupiąca pieczona ciecierzyca,
- Parmezan,
- Czarny pieprz.
Sposób przygotowania
- Czerwone papryki połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej folią i umieść w piekarniku nagrzanym do 260 C. Piecz przez około 10-15 minut. Następnie zawiń je w folię i odłóż.
- W międzyczasie włóż pozostałe składniki na zupę do dużego garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Następnie odwiń z folii czerwone papryki, ostudź i usuń zwęglone nasiona i łodygi. Dodaj papryki do zupy.
- Zblenduj ugotowane składniki na gładką masę, po czym nadal gotuj na średnim ogniu. Dodaj przyprawy według własnego upodobania, a także cukier brązowy lub stewię.
- Gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 10 minut. Im dłużej zupa będzie się gotować, tym głębszy będzie jej smak.
- Podawaj bez dodatków lub z dodatkami, takimi jak grzanki, świeży koperek lub bazylia, pomidory, chrupiąca pieczona ciecierzyca, parmezan.
- Zupę można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni lub w zamrażarce przez 1 miesiąc.
Smacznego!