Słodkie quiche z jagodami i owocami

Quiche to deser, którego nie powinno zabraknąć podczas letniego sezonu. Najlepiej serwować je z sezonowymi owocami, dzięki czemu będzie smakować jeszcze bardziej wykwintnie.

Kruche ciasto nie jest jednak zarezerwowane tylko dla deserów na słodko. Z powodzeniem można używać go do wypieków na słono. Dodatki bowiem można wybrać dowolne, zarówno pyszne i słodkie owoce, jak w naszym przepisie, jak i sery, szynki, orzechy lub czekoladę.

Quiche doskonale pasuje na różnego rodzaju okazje. Jeśli jednak masz ochotę zjeść je na śniadanie lub obiad, nic nie stoi na przeszkodzie. Jest to danie wyjątkowo uniwersalne. W tym przepisie, skupiliśmy się na wersji typowo na lato, z sezonowymi owocami. Duża ilość jagód oraz np. malin, z pewnością spełni wszystkie Twoje oczekiwania co do tego deseru.

Składniki

250 g mąki pszennej

200 g jagód

100 g malin

125 g masła - ważne, aby było mocno schłodzone

1 żółtko

1 łyżka cukru pudru

50 ml wody

250 g mascarpone (schłodzony)

250 ml śmietanki 30% (schłodzona)

4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Krok 1

Pokrój schłodzone masło w kostkę a następnie umieść masło i mąkę w głębokiej misce kuchennej.

Krok 2

Posiekaj mąkę z masłem nożem, do momentu kiedy ciasto zacznie upodabniać się do kruszonki. Gdy już osiągniesz taki stan, dodaj trochę wody, cukru oraz żółtko jajka. Szybko zacznij zagniatać ciasto. Powinno mieć ono gładką i elastyczną konsystencję po wyrobieniu.

Krok 3

Podziel ciasto na dwie równe części, rozwałkuj.

Krok 4

Przygotuj blaszkę do tarty (powinna ona mieć średnicę około 25 cm). Wklep ciasto do formy.

Następnie nakłuj widelcem dno formy wypełnionej ciastem. Pomoże to w trakcie pieczenia uniknąć wybrzuszania się ciasta.

Krok 5

Piecz quiche przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni - aż do momentu kiedy zauważysz, że Twoje danie nabiera rumianego koloru. Następnie pozostaw quiche do ostygnięcia.

Krok 6

Wyciągnij mikser ręczny i zmiksuj ser mascarpone z cukrem pudrem. Następnie dodaj ubitą wcześniej śmietanę do serka mascarpone i miksuj te dwa składniki razem na wolnych obrotach aż do osiągnięcia gładkiej i jednolitej masy.

Krok 7

Posmaruj ciasto masą z bitej śmietany i serka mascarpone. Rozłóż na górze jagody, maliny, oraz dowolne inne owoce, które lubisz. Quiche gotowe!

Składniki do wypiekania ciasta

Sposób podania

Jeśli szykujesz się na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi, warto podkreślić smakowity wygląd quiche. Możesz zrobić to, stawiając ciasto na paterze dekoracyjnej. Przygotuj także zestaw eleganckich talerzyków, aby każdy z gości mógł wygodnie zjeść Twoje pyszne quiche.

Smacznego!