Smażony camembert z marynowanymi owocami
Chrupiąca panierka i rozpływający się w ustach serek – smażony camembert to sycąca i pyszna przekąska. Idealne danie na imprezę z przyjaciółmi. Delikatny smak sera zrównoważymy marynowanymi owocami, do tego kieliszek białego wina i mamy kolację doskonałą.
Przygotuj:
- głęboką patelnię,
- łopatkę do odwracania serków,
- ostry nóż.
Składniki:
- 2 serki typu camembert (okrągłe lub owalne),
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
- 3-4 łyżki mąki pszennej,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki usmażonych żurawin lub borówek,
- Kilka marynowanych śliwek lub gruszek,
- 2 łyżki masła,
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron,
- Kilka listków rukoli lub sałaty,
- Garść natki pietruszki.
Przygotowanie:
Krążki sera pokrój na połówki (wzdłuż, jak biszkopt na tort). W małej miseczce roztrzep jajko z mlekiem. Mąkę i bułkę tartą wysyp na dwa osobne talerzyki. Ser obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i olej.
Krążki sera smaż na średnim ogniu – krótko, wyłącznie po to, aby panierka ładnie się zarumieniła. Serki przekręcaj za pomocą łopatki, widelcem przekujesz skórkę i kremowe wnętrze zacznie wypływać na patelnię. Potrzebują około 2 – 3 minut z każdej strony, aby były gotowe. Po usmażeniu warto osuszyć serki za pomocą ręcznika papierowego – wchłonie nadmiar tłuszczu.
Podanie:
Przygotuj talerze – ułóż na nich liście sałaty lub rukoli. Na tym układaj usmażone serki. Na talerzu połóż po łyżce smażonych owoców, marynowane śliwki i gruszki.
Uwaga – serek podczas smażenia może się rozlewać na patelni. Aby tego uniknąć możesz usmażyć cały, nie krojąc go na pół. Panierowana skórka zatrzyma kremowy ser wewnątrz, ale wówczas porcje będą naprawdę solidne i bardzo kaloryczne. Smażony camembert z marynowanymi owocami to propozycja na spotkanie przy winie i kolacji.