Soki warzywne - dodaj sobie energii na jesień
Soki warzywne są cennym źródłem witamin i minerałów, ale to nie jedyne zalety picia soków wyciskanych. Zielone koktajle doskonale oczyszczają organizm i dodają energii. Jeżeli planujemy zrzucić kilka kilogramów, to sok z pomidora lub zielonych warzyw będzie doskonałym wyborem. Jakie warzywa dodać do soku warzywnego i czym doprawić koktajl? Już podpowiadamy!
Dlaczego warto pić soki wyciskane?
Zalety picia soków wyciskanych z warzyw są znane od wieków. Soki warzywne oczyszczają organizm z toksyn. Na szczególną uwagę zasługuje niska kaloryczność w połączeniu z zapewnieniem uczucia sytości, dzięki czemu soki z warzyw są świetnym dodatkiem żywieniowym podczas diety.
W sokach wyciskanych znajdziemy mnóstwo witamin, minerałów oraz błonnika. Jeżeli w naszym organizmie brakuje składników mineralnych, to warto zdecydować się na szklankę soku warzywnego dziennie.

Jakie warzywa dodać do soku?
Soki warzywne możemy robić prawie ze wszystkich warzyw. Najpopularniejsze są soki wyciskane z pomidorów, marchwi, papryki, szpinaku czy też kapusty.
Sok z pomidorów
Sok z pomidorów zawiera dużo witamin C, E, K, P oraz witamin z grupy B. To też skarbnica beta-karotenu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu oraz błonnika. Sok pomidorowy zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia tarczycy i wątroby.
Sok z marchwi
Marchew to przede wszystkim beta-karoten, ale zaraz za nim cały szereg witamin - K, C, PP oraz B. Sok z marchwi zawiera również dużo potasu, żelaza, sodu czy magnezu. Szklanka takiego koktajlu wspomoże trawienie, wzmocni odporność i poprawi kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Sok z kapusty
Kapusta bogata jest w witaminy E oraz C. Sok ten zapobiega chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Kapusta świetnie oczyszcza organizm z toksyn i powoduje, że nasza skóra wygląda promienniej i młodziej.
Zdrowie i pyszny smak
Za sokami z warzyw nie przepadają dzieci, ale i dorośli mają problem z zaakceptowaniem niektórych smaków. Warto wypróbować kilka przepisów i skomponować swój autorski koktajl, który podbije nasze kubki smakowe.
Marchew z imbirem
Sok z marchwi z dodatkiem imbiru to świetny koktajl na jesień. Do przygotowania soku wyciskanego dla jednej osoby potrzebujemy dwie marchewki, łyżeczkę imbiru oraz kilka kropel soku z cytryny.
Zielono mi – jarmuż z selerem
Mówi się, że najzdrowsze soki wyciskane to te, które powstają z zielonych warzyw. Do wyciskarki wrzuć 2 marchewki, małego pomidora, garść jarmużu oraz dwie łodygi selera naciowego.
Paprykowo
Jeżeli lubisz smak papryki, to będzie to strzał w dziesiątkę. Połącz czerwoną, żółtą oraz zieloną paprykę z pomidorem i gotowe!

Czym doprawić sok warzywny?
Smak samych warzyw często nie jest wystarczający. Czasami warto dodać trochę pikanterii lub słodkości. Do soków warzywnych możemy dodawać chilli, kurkumę, pieprz czy też imbir. Warto wykorzystać również rozmaite zioła – kolendrę, pietruszkę, rozmaryn, bazylię, miętę czy tymianek.
Jeżeli chcesz osłodzić sok, zapomnij o cukrze. Zdecyduj się na odrobinę miodu lub ananasa.
Sprawdzony sprzęt
Jeśli chcesz zacząć swoją przygodę z sokami wyciskanymi, warto wyposażyć swoją kuchnię w porządny wyciskacz oraz piękne szkło, które zachęci nas do delektowania się sokami warzywnymi.
Przygotowujesz sok dla całej rodziny? Pozostawiony w dużym dzbanku w lodówce będzie zachęcał do sięgania po niego zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci.
Korzyści płynące z regularnego picia soków warzywnych są ogromne. Warto wyrobić ten zdrowy nawyk i umilać sobie dzień sokiem z marchwi, pomidora czy też zielonym koktajlem, który jest prawdziwą bombą witaminową.