Spaghetti z pysznym gulaszem mięsnym
Jeśli poszukujesz pysznego, aromatycznego dania, które rozgrzeje Cię podczas chłodnych dni, spaghetti z gulaszem mięsnym będzie doskonałym wyborem. Nasza propozycja na to danie wyróżnia się wykwintnym smakiem, który zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich gości. Potrawa ta doskonale sprawdzi się jako obiad, który zaproponować możesz podczas ważnego rodzinnego spotkania. Możesz także wybrać ten przepis jako urozmaicenie codziennej diety współdomowników. Niezależnie od tego, kiedy zdecydujesz się przygotować to danie, z pewnością sprosta ono wszystkim Twoim oczekiwaniom. Pyszny, pomidorowy sos z dodatkiem parmezanu doskonale uzupełni smak mięsnych klopsików. Jest to potrawa dla koneserów oryginalnych smaków.
Składniki
Mielona wołowina - 350 g
Cielęcina - 350 g
Szałwia
Tymianek
Rozmaryn
1 Cebula
1 Czosnek
Łodyga selera
Pomidory Mutti - 100 g
Pieprz
Garść pomidorków cherry
Bulion z kurczaka
Makaron spaghetti
Parmezan - 5 g
Świeża bazylia
Sposób przygotowania
Krok 1
Posiekaj wszystkie warzywa. Następnie przepuść je razem z mięsem przez maszynkę do mielenia mięsa. Powstałą masę przenieś do miseczki.
Krok 2
Na patelni usmaż mięso z dodatkiem aromatycznych ziół, a następnie odparuj wodę.
Krok 3 (sos)
Podsmaż warzywa, dodawaj pomidory i gotuj całość na małym ogniu. Na koniec dodaj przyprawy. Sos jest gotowy.
Krok 4
Posiekaj cebulkę i dodaj do niej cielęcinę. Dodaj przyprawy i uformuj kulki z mięsa i smaż je na głębokim tłuszczu. W rondlu podgrzej sos. Gdy klopsiki będą gotowe, umieść je w rondlu z sosem.
Krok 5
Ugotuj makaron według zaleceń podanych na opakowaniu, a następnie przecedź go, używając sitka kuchennego ze stali nierdzewnej.
Krok 6
Do głębokich talerzy nałóż makaron, a następnie polej go sosem z klopsikami. Całość posyp parmezanem i udekoruj bazylią.
Sposób podania
Nasze spaghetti z gulaszem mięsnym najlepiej podawać w pięknych, głębokich talerzach. Jeśli zależy Ci, aby danie prezentowało się na stole w wyjątkowy sposób, możesz także osobno podać sos z klopsikami oraz osobno makaron. W ten sposób każdy z gości nałoży sobie porcje odpowiednią do swojego apetytu. Nie zapomnij postawić na stole solniczki oraz dodatkowych przypraw, z których mogliby chcieć skorzystać Twoi goście.
Smacznego!