Sposób na organizację w kuchni - wkład do szuflady
Sztućce przechowujemy zawsze odpowiednio uporządkowane – dzięki temu na długo zachowają swój piękny wygląd. Ważne jest również to, aby były przechowywane w higienicznych warunkach – służą do tego specjalne wkłady do szuflad.
Odpowiednio posegregowane sztućce i drobne utensylia kuchenne dłużej będą cieszyć oko. Nie wspominając już o wygodzie korzystania z takiej dobrze zorganizowanej szuflady. Jaki wkład do szuflady na sztućce będzie najlepszy i o czym pamiętać kupując taki organizer? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika.
Wkład do szuflady na sztućce – wymiary
Nasz organizer musimy przede wszystkim dopasować do rozmiarów szuflady. Ważne są długość i szerokość wkładu, ale przede wszystkim jego głębokość. W czasach, gdy meble kuchenne zamawiamy na wymiar standardowe wymiary szuflad niekoniecznie będą odpowiadać rzeczywistości.
Szuflada na sztućce najczęściej jest płytsza od pozostałych. Jej głębokość jest tutaj kluczowa, bowiem nasz wkład musi się tam zmieścić. Wkłady do szuflad najczęściej mają ok. 5 cm głębokości, ale są również takie, w których ten wymiar sięga 8 cm. Przy płytkiej szufladzie 3 cm to spora różnica.
Zmierz również szerokość i długość szuflady, aby mieć pewność, że organizer się zmieści. Najlepiej jeśli dopasujemy model tak, aby w całości wypełniał przestrzeń. Wówczas nie będziemy tracić cennego miejsca do przechowywania i wszystko będzie idealnie uporządkowane.
Zanim wybierzesz wkład do szuflady zastanów się ile miejsca potrzebujesz. Pod ręką dobrze jest mieć wyłącznie tzw. codzienne sztućce. Elegancki zestaw na specjalne okazje lepiej przechowywać w specjalnej kasetce na sztućce lub oryginalnym pudełku. Odpowiednio ułożone i rozdzielone nie będą się rysować i matowieć.
Uniwersalny wkład do szuflady
Na szczęście żyjemy w epoce inteligentnych rozwiązań i sprytnych gadżetów. Można mieć elegancki wkład do szuflady, który dostosowuje się do tego ile jest w niej miejsca. Rozsuwany pojemnik na sztućce to pomysłowy patent.
Jak to działa? Podstawowy organizer na komplet sztućców mieści łyżki, widelce, noże i łyżeczki. Ścianki boczne wkładu są podwójne, po ich rozsunięciu otrzymujesz dodatkową przestrzeń dwóch długich przegródek. Idealne miejsce na przechowanie utensyliów lub noży kuchennych.
Wybraliśmy dla Ciebie dwa modele takich sprytnych organizerów. Pierwszy to bambusowy wkład od WENKO. Długość organizera to 36 cm, natomiast szerokość z 25,5 cm możemy powiększyć aż do 38 cm. Wykonany z drewna bambusowego, więc idealny do wilgotnego i ciepłego klimatu kuchni. Na uwagę zasługuje wykończenie – otrzymał narożniki z tworzywa, które wzmacniają dodatkowo jego konstrukcję.

Droga propozycja to produkt marki Zeller, również rozsuwany i wykonany z drewna bambusowego. Przeznaczony jest do krótszych szuflad, bo jego długość to 33 cm. W tym przypadku zyskujemy na szerokości – ten wymiar wynosi tutaj 29 cm na podstawowe sztućce z możliwością rozszerzenia do 40 cm. Rozsuwane organizery mają tę zaletę, że przestrzeń w szufladzie możesz dowolnie zagospodarować. Jeśli przechowujesz wyłącznie sztućce pozostałą przestrzeń w szufladzie możesz wykorzystać np. na ściereczki lub inne drobiazgi.

Higieniczne przechowywanie sztućców
Sztućce powinny być przechowywane w sposób maksymalnie higieniczny. Zatem nie tylko je myjemy je i sortujemy do szuflady. Musimy dbać również o czystość wkładu. Organizery z tworzywa możemy umyć i wyparzyć w zmywarce, natomiast bambusowe wkłady myjemy wyłącznie ręcznie. Pamiętaj, aby nie umieszczać w szufladzie mokrych sztućców. Po wyjęciu ze zmywarki przetrzyj każdy miękką ściereczką. Jeśli wilgotne trafią do szuflady na metalu powstanie nieestetyczny osad. Regularnie wycieraj wkład i odkurzaj dno szuflady.