Sposoby na ciasta świąteczne - akcesoria do pieczenia
Czym byłoby Boże Narodzenie bez świątecznych wypieków? To jeden z elementów, które tworzą magiczną atmosferę w domu i sprawiają, że przygotowania do świąt nabierają bardzo wyjątkowego charakteru. Sprawdź, jakie akcesoria przydadzą Ci się w kuchni i ułatwią wyczarowanie najpiękniejszych i najpyszniejszych gwiazdkowych ciast oraz ciasteczek!
Jakie ciasta i ciasteczka przygotować na święta?
W każdym domu zestaw świątecznych potraw i wypieków jest nieco inny. Są jednak takie ciasta i ciasteczka, których nie sposób pominąć. Do najbardziej popularnych bożonarodzeniowych słodkości należą między innymi:
Babka świąteczna
Drożdżowa babka z lukrem i otartą skórką z cytrusów to niezbędny element na każdym świątecznym stole. Jeżeli lubisz eksperymentować, możesz zdecydować się na wypróbowanie takich przepisów, jak babka z marcepanem lub z tłoczonym sokiem pomarańczowym i gorzką czekoladą.
Makowiec lub strucla makowa
Mak jest niezbędnym elementem świątecznych potraw - prócz smaku i tradycji, roślina ta ma również znaczenie symboliczne. Obok kutii, makowiec lub strucla makowa to najczęściej spotykane potrawy wigilijne z wykorzystaniem maku, dlatego warto spróbować ich samodzielnego przyrządzenia - to nie takie trudne!
Piernik
Przyprawy korzenne, którymi nasycony jest piernik, wprowadzają w domu magiczny zapach i wyjątkową, bożonarodzeniową atmosferę. Najczęściej ozdabiamy go czekoladą i bakaliami, a także przekładamy marmoladą lub marcepanem. Tradycyjny piernik jest gęsty i wilgotny, a ciasto do jego wyrobu powinno fermentować przed upieczeniem nawet przez kilka miesięcy.
Pierniczki
Foremki świąteczne w fantazyjnych kształtach idealnie sprawdzą się do wycinania gwiazdkowych pierniczków. Po upieczeniu możesz ozdobić ciasteczka i powiesić na choince jako ozdobę, a także rozdać gościom w charakterze świątecznych upominków. Warto pamiętać, że pierniczki powinny odleżeć kilka tygodni przed spożyciem, aby zdążyły odpowiednio zmięknąć i skruszeć. Proces ten może przyspieszyć włożenie do puszki z pierniczkami kawałków surowego jabłka.
Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka z migdałami i cukrem waniliowym są bajecznie proste w przygotowaniu, jednak mimo to pyszne i bardzo efektowne. Możesz przyrządzić je wspólnie z dziećmi, przy okazji ucząc maluchy korzystania z kuchennych narzędzi i akcesoriów.
Sernik
Sernik to jedno z ciast, które najczęściej goszczą na polskim bożonarodzeniowym stole. Na święta najczęściej piecze się jego bogatszą wersję, doprawioną skórką pomarańczową i bakaliami.
Ciasto cytrynowe
Lekkie ciasto cytrynowe oparte na masie biszkoptowej lub murzynkowej będzie stanowiło wspaniałą odmianę od ciężkich świątecznych potraw. Sekretem na uzyskanie najpełniejszego aromatu jest wykorzystanie wszystkich części cytryny: otartej skórki i soku dodanych do ciasta, a także zastosowanie kwaskowatego cytrynowego lukru do przyozdobienia wypieku.
Szarlotka
Szarlotka z masą jabłkowo-cynamonową pachnie i smakuje świętami. Możesz podawać ją w tradycyjny sposób lub serwować na ciepło z gałką lodów i gorącym sosem żurawinowym lub czekoladowym - palce lizać!
Tiramisu
Ten słynny włoski deser z biszkoptami, kawą i likierem amaretto nie jest tradycyjnym bożonarodzeniowym daniem, jednak idealnie sprawdzi się na świątecznym stole obok zwyczajowych potraw.

Zaangażuj najmłodszych w świąteczne przygotowania
Zestaw dla dzieci do pieczenia ciast z dwiema nieprzywierającymi formami i drewnianym wałkiem to doskonała pomoc we włączeniu maluchów w świąteczne gotowanie. Wspólne pieczenie ciast i ciasteczek to świetna okazja do spędzenia czasu w rodzinnej atmosferze, co w ferworze codziennych obowiązków bywa trudne do uzyskania. To także dobry moment na nauczenie dzieci podstawowych czynności wykonywanych w kuchni: przygotowywania składników, szykowania potraw czy sprzątania.

Przydatne akcesoria kuchenne
Pieczenie jest zawsze łatwiejsze, gdy masz pod ręką odpowiednie narzędzia i akcesoria. Co będzie najbardziej przydatne?
Gwiazdkowe foremki
Foremki świąteczne do pieczenia ciastek non stick znakomicie nadają się do wypieku bożonarodzeniowych pierniczków i kruchych ciasteczek. Możesz z nich skorzystać również do tworzenia świątecznych dekoracji, na przykład ozdób z masy solnej, które następnie można pomalować i powiesić na choince. Zaletą foremek non stick jest powierzchnia pokryta specjalnym materiałem, dzięki któremu wypieki nie przywierają do formy i zawsze wychodzą w doskonałym kształcie.
Blachy i formy do ciast
Do wypieku świątecznych ciast warto zaopatrzyć się w odpowiednie blachy i formy, które pomogą Ci w uzyskaniu idealnych wypieków. Dobrym pomysłem jest wybór akcesoriów wykonanych z silikonu lub rozkładanych - dzięki temu bez trudu zachowasz pożądany kształt ciasta, nawet o tak skomplikowanej bryle, jak bożonarodzeniowa babka.
Rękaw cukierniczy
Ozdabianie ciast i ciasteczek to tak samo dobra zabawa, jak pieczenie! Aby było Ci łatwiej uzyskać zaplanowany efekt, możesz zaopatrzyć się w specjalny rękaw cukierniczy z wymiennymi końcówkami, który pozwoli Ci uzyskać precyzyjne wzory z nakładanego kremu lub lukru. Większość rękawów cukierniczych można myć jak normalne naczynia, dzięki czemu łatwo utrzymać je w czystości i zapobiec rozwojowi chorobotwórczych drobnoustrojów.
Silikonowa łopatka do ciasta
Dzięki silikonowej łopatce do ciasta wykorzystasz masę do ostatniej kropli, a odporność na wysokie temperatury pozwoli Ci użyć tego akcesorium także w innych kuchennych czynnościach - na przykład smażeniu kotletów czy naleśników. Pamiętaj jednak, aby wybierać produkty sprawdzonych firm, ponieważ łopatka z nieodpowiedniego materiału może wydzielać szkodliwe substancje, które będą przedostawać się do Twoich potraw.
Mata odporna na wysoką temperaturę
W każdym domu niezbędna jest mata odporna na wysoką temperaturę, na którą możesz w razie potrzeby odstawić gorącą blachę lub garnek. Tego rodzaju akcesoria najczęściej wykonane są z drewna, korka, silikonu lub specjalnej, termoodpornej tkaniny. Często są dostępne w bardzo dekoracyjnej formie, dlatego możesz połączyć praktyczne zastosowanie z ozdobnym i wykorzystać je również jako bożonarodzeniową ozdobę.
