Świąteczne gotowanie - jaki garnek wybrać?
Bożonarodzeniowe potrawy są zwykle bardziej czasochłonne i skomplikowane w przygotowaniu, dlatego garnek wykorzystywany podczas świątecznego gotowania musi spełniać szereg wymagań, by dobrze sprawdził się w swojej roli. Sprawdź, jakie garnki przydadzą Ci się podczas najbliższej Gwiazdki oraz przez resztę roku.
Z jakich materiałów wykonuje się garnki?
Garnki mogą być wykonywane z wielu różnych tworzyw, które różnią się między sobą właściwościami użytkowymi, ceną i wyglądem, a także możliwością wykorzystania na różnych typach kuchenek.
Garnki stalowe to popularne i praktyczne rozwiązanie, które spotyka się w wielu polskich domach. Garnki wykonane ze stali nierdzewnej są trwałe, nie odkształcają się i nie przebarwiają, a stosowane często pogrubione dno zapobiega przypalaniu się przygotowywanych w nich potraw. Stalowe garnki są też odporne na zarysowania i przenikanie zapachów, a większość modeli nadaje się do mycia w zmywarce i stosowania na kuchenkach indukcyjnych.
Garnki aluminiowe są lekkie i niedrogie, szybko się nagrzewają i są wygodne w użyciu. Ich wnętrze często pokryte jest dodatkowo powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw. W porównaniu do naczyń stalowych cechują się nieco mniejszą odpornością na przypalanie i zarysowania, dlatego warto obchodzić się z nimi delikatnie. Warto pamiętać, że nie wszystkie modele nadają się do mycia w zmywarce i stosowania na kuchenkach indukcyjnych. Garnki aluminiowe mogą też reagować z niektórymi substancjami chemicznymi, na przykład kwasami.
Garnki żeliwne są niezwykle trwałe i zapewniają znakomite rozprowadzenie ciepła wewnątrz naczynia. Można stosować je z kuchenkami indukcyjnymi, a większość modeli nadaje się do mycia w zmywarce. Wadą garnków żeliwnych jest ich wysoka cena oraz stosunkowo duży ciężar.
Garnki emaliowane mogą być wykonane z różnych materiałów, natomiast powierzchnia pokryta jest emalią wytwarzaną ze sproszkowanego szkła. Są przyjazne dla alergików i niedrogie, a oprócz przygotowywania potraw można wykorzystywać je również do przechowywania jedzenia. Są też bardzo efektowne pod względem wyglądu, dzięki czemu znakomicie sprawdzają się nie tylko jako praktyczny element wyposażenia, ale również w charakterze dekoracji. Do minusów należy kruchość powłoki, która może dość łatwo ulegać uszkodzeniu.
Garnki ceramiczne i szklane cechują się znakomitymi właściwościami przewodzenia ciepła i są przyjazne alergikom, a potrawy nie przywierają do nich. Nadają się również do przyrządzania potraw w piekarniku. Do wad należy stosunkowo wysoka cena oraz duża masa. Jeżeli chcesz korzystać z naczyń szklanych i ceramicznych na kuchence indukcyjnej, wybieraj modele z powłoką ferromagnetyczną.

Rozmiar, kształt i inne udogodnienia
Zarówno podczas przygotowywania świątecznych potraw, jak i podczas gotowania przez resztę roku przyda Ci się zróżnicowany zestaw garnków, z którym uda Ci się przygotować każdy posiłek.
Rozmiar
Warto mieć w domu garnki w różnych rozmiarach - od małych rondelków, w których można podgrzać masło, przez średniej wielkości garnki do gotowania potraw aż po duże gary na zupy czy bigos. Jeżeli częściej korzystasz z jakiejś konkretnej wielkości, warto zaopatrzyć się w więcej egzemplarzy, żeby nie musieć nieustannie zmywać tego samego naczynia. To szczególnie istotne podczas gotowania w święta, gdy potrawy bywają skomplikowane i nierzadko wymagają korzystania z kilku garnków jednocześnie.
Kształt i przeznaczenie
Wśród kuchennych garnków powinny się znaleźć modele wielofunkcyjne (na przykład rondle), ale również takie, które mają specjalne przeznaczenie - między innymi dzbanek do spieniania mleka, garnek z siatką do smażenia w głębokim oleju, garnek z sitkiem do makaronu i warzyw, garnki do gotowania potraw na parze czy naczynie żaroodporne do przyrządzania potraw w piekarniku. W przypadku garnków wielofunkcyjnych dobrze jest zwrócić uwagę na ich przystosowanie do wygodnego użytkowania: przykładowo, w przypadku małego rondelka wygodniejsza będzie pojedyncza rączka, ale już duży i ciężki garnek do zupy powinien mieć dwa mocne ucha, za które będzie można go złapać podczas przenoszenia.

Wygodne przechowywanie i utrzymanie w czystości
W przypadku garnków - zarówno tych częściej, jak i rzadziej używanych - dobrze jest zadbać o to, by były one wygodne w do utrzymania w czystości i przechowywania. Dobrym przykładem mogą być na przykład rondle aluminiowe z powłoką kamienną, które mogą być wygodnie przechowywane dzięki możliwości włożenia jednego w drugi. Możesz również zmniejszyć ilość zajmowanego przez nie miejsca dzięki opcji odczepiania uchwytu, co ułatwia zmieszczenie całego zestawu nawet w niewielkiej szafce. Jeżeli dysponujesz niewielkim zlewem lub nie przepadasz za ręcznym zmywaniem, koniecznie postaw na modele, które nadają się do częstego mycia w zmywarce. W przypadku całych zestawów (na przykład garnków z pokrywkami, sitkami czy doczepianymi uchwytami), warto jest dokładnie przeczytać wskazania producenta, ponieważ może okazać się, że część kompletu musi być czyszczona ręcznie. Zastosowanie się do wszystkich wskazówek pomoże Ci utrzymać garnek w dobrej kondycji i cieszyć się nim przez długie lata - nie tylko podczas przygotowywania potraw na Boże Narodzenie!
