Sycące i lekkie gofry szpinakowe

Gofry szpinakowe są hitem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Przepis ten doskonale nadaje się na letnią przekąskę, ponieważ jest lekki i stanowi ciekawą alternatywę dla popularnych gofrów na słodko.

Pyszne gofry ze szpinakiem to świetny sposób na dodanie warzyw do przekąski, która kojarzy się głównie ze słodkim smakiem. Tak przygotowane gofry możesz dodatkowo wypełnić hummusem, guacamole, mięsem lub czymkolwiek chcesz. W naszym przepisie wypełniliśmy je nuggetsami pieczonymi w piekarniku, miętą, sałatą, bazylią, chili, awokado, serem kozim i czerwoną cebulą.

Gofry szpinakowe są wyjątkowo proste w wykonaniu, a za to smakują wyśmienicie. Można je również zabrać ze sobą na wycieczkę jako suchy prowiant. Wystarczy, że w przepisie pominiesz dodanie zbyt dużej ilości „mokrych” składników.

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

125 g szpinaku, świeżego lub mrożonego

3 jajka

300 ml mleka

1 łyżeczka soli

Odrobina czarnego pieprzu

125 g mąki pszennej

75 g mąki graham

1 łyżeczka proszku do pieczenia

oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności zadbaj o to, aby mieć pod ręką wszystkie niezbędne akcesoria kuchenne.

Bardzo ważny jest fakt, że do wykonania tego przepisu niezbędne jest posiadanie gofrownicy. Dodatkowo przyda się blender oraz miska, w której wygodnie połączysz składniki.

Zacznij od wymieszania mąki pszennej, mąki graham i sody do pieczenia.

Dokładnie opłucz szpinak pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć go do blendera razem z resztą składników, w tym mąkę pszenną, mąkę graham oraz sodę. Połącz składniki razem w całkowicie jednolite ciasto na gofry. Pozostaw ciasto na 15-30 minut, aby mąka mogła wchłonąć trochę wody i zgęstnieć. Następnie rozprowadź trochę oleju lub masła na powierzchni gofrownicy i smaż gofry, aż będą pięknie zarumienione na złoty kolor.

Wskazówka:

Użyj porządnego blendera do tego przepisu - takiego, który robi świetne koktajle i nie pozostawi żadnych liści szpinaku bez zmiksowania! Zmiksuj mleko, szpinak, jogurt i jajka, aż do całkowicie gładkiej masy. Dodaj pozostałe składniki i miksuj tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Rozgrzej gofrownicę. Spryskaj gofrownicę sprayem nonstick. Wlej ciasto gofrowe na rozgrzaną gofrownicę, uważając, aby nie nalać go zbyt wiele. Zamknij pokrywkę urządzenia i smaż gofry przez 3 do 4 minut, sprawdzając czy gofr nabrał już lekko złocistego odcienia i jest delikatnie chrupiący na krawędziach. Najlepiej smakują podane z ciepłym syropem klonowym.

Dlaczego warto jeść szpinak?

Szpinak jest uważany za jeden z najzdrowszych pokarmów na świecie, a naukowcy identyfikują ponad tuzin różnych rodzajów przeciwutleniaczy flawonoidowych obecnych w szpinaku, nie wspominając o wszystkich innych składnikach odżywczych.

Szpinak ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, a w dodatku posiada niewielką ilość kalorii. Łatwo więc spożywać szpinak w dużej ilości, dostarczając sobie tym samym wiele cennych witamin i składników odżywczych. Wykazano, że roślina ta zapewnia także ochronę centralnego układu nerwowego, zmniejszając stan zapalny i spowalniając proces starzenia poprzez ochronę komórek.

Oprócz dostarczania wysokiego poziomu przeciwutleniaczy, szpinak oferuje uważany jest również za dobre źródło witaminy C, witaminy A, minerałów manganu, cynku i selenu.

Szpinakowe gofry

Mamy nadzieję, że przepis na gofry szpinakowe będzie strzałem w dziesiątkę podczas Twojego następnego pikniku lub imprezy.

Smacznego!