Szakszuka - tradycyjne danie z Bliskiego Wschodu

Szakszuka to danie, które ma swoje korzenie w Tunezji. Z biegiem czasu stało się jednak popularne w wielu krajach Bliskiego Wschodu, a także w Europie. Nie ma się zresztą czemu dziwić! Jest proste, smaczne i przede wszystkim pożywne. Do zalet szakszuki, szczególnie w okresie letnim, można dodać jej niewygórowaną cenę.

Słowo szakszuka, a w zasadzie shakshuka, oznacza wielki bałagan albo mieszankę. Być może wiąże się ona z tym, że do jej podstawowych składników z powodzeniem można dodać najróżniejsze dodatki. Podstawą są pomidory, papryka, cebula, czosnek, jajka i kolendra. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją z ugotowaną soczewicą lub ziemniakami, a na wierzch dorzucić oliwki, fetę lub chorizo.

szakszuka

Składniki:

2-3 jajka
1 kg pomidorów
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka kuminu
1 słodkiej papryki
1 łyżeczka chili
3 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
Świeża kolendra lub pietruszka

Zanim zaczniesz:

Sparz pomidory i obierz je ze skórki.
Pokrój w kostkę cebulę, paprykę i czosnek.

Przygotowanie:

Na patelni żeliwnej rozgrzej oliwę. Dodaj przyprawy: kumin, chili i słodką paprykę i smaż na niewielkim ogniu, aż przyprawy zaczną aromatycznie pachnieć.

Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i smaż, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula nieco się zeszkli, dodaj czosnek i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż, mieszając, do momentu aż papryka zmięknie.

Następnie dodaj pomidory (możesz je pokroić, żeby szybciej się usmażyły). Dodaj sól i pieprz do smaku. Pozostaw na wolnym ogniu na około 10 do 15 minut. W tym czasie sos zgęstnieje, a smak przypraw połączy się z pomidorami.

Gdy sos będzie już gęsty, zrób w nim trzy dziurki, tak, by widoczne było dno patelni i wbij w te miejsca jajka. Przykryj przykrywką i pozwól ściąć się białkom. Żółtka, wedle uznania, mogą pozostać płynne.

Zdejmij z ognia i posyp świeżą kolendrą lub pietruszką. Szakszukę najlepiej jeść z patelni, żeby zbyt szybko nie ostygła, więc możesz zrezygnować z wykwintnej zastawy!

szakszuka

Jak podawać szakszukę?

Już wiemy, że szakszuka najlepiej smakuje prosto z patelni. Żeliwne patelnie długo utrzymują ciepło, a postawione na bambusowej desce nie zniszczą stołu. Ale jeśli zdecydujesz się na klasyczną wersję tego dania, warto pomyśleć o przygotowaniu jakiegoś smacznego pszennego dodatku. Wręcz idealnym wyborem będzie domowa pita, którą możesz przygotować również według naszego przepisu.