Szarlotka z polewą miodową z orzechami
Szarlotka z pewnością należy do najpopularniejszych i jednocześnie najczęściej serwowanych na naszych rodzinnych stołach ciast. To pochodzące z Francji pyszne, puszyste ciasto szybko zaskarbia sobie kolejnych wiernych fanów. Co więcej coraz częściej pojawiają się nowe, ciekawe wariacje jego klasycznej formy, do której większość z nas zdążyła przywyknąć. Rozpływający się w ustach, słodki smakołyk zachwalany jest zarówno przed dorosłych, jak i przez dzieci. Nadzienie z jabłek wymieszanych z cynamonem to aromat, któremu nie w sposób się oprzeć. Przestawiamy dzisiaj naszą ulubioną wariację, która w subtelny sposób wzbogaca tak dobrze już znany smak. Absolutnie bezkonkurencyjne ciasto, klasyk, w nieco innym wydaniu!

Składniki na kruche ciasto:
- 500 gram mąki pszennej,
- 250 gram margaryny,
- 100 gram cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę jabłkową:
- około półtora kilograma jabłek
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu

Składniki na polewę:
- 100 gram margaryny,
- 100 g cukru,
- 4 łyżki miodu,
- pokrojone orzechy (około 250 gram)

Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki, zimną margarynę oraz cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaj jajka i śmietanę. Całość wyrabiaj w dłoniach do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie równe części.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wypełnij połową porcji ciasta. Wstaw formę na kilka minut do lodówki do schłodzenia.
Drugą połowę ciasta włóż do zamrażarki.

Schłodzony spód w blaszce włóż do piekarnika i piecz aż ciasto lekko się zarumienieni. W tym czasie przygotuj masę jabłkową.
Jabłka umyj, obierz i pokrój na kawałki. Włóż je do garnka, dodaj cukier i całość podgotuj przez 10 minut. Później, pod koniec gotowania masy, dodaj cynamon i całość dokładnie wymieszaj. Masę jabłkową wyłóż na wcześniej podpieczony spód. Pozostałą część ciasta z zamrażarki zetrzyj wprost na masę jabłkową. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45 minut.
Podczas gdy ciasto będzie się rumienić w piekarniku, przygotuj polewę orzechową. W niewielkim rondelku roztop margarynę. Dodając cukier i miód mieszaj całość tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj pokrojone wcześniej orzechy i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do wystudzenia.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstaw je również do wystudzenia, a następnie udekoruj polewą z orzechami. Gotową szarlotkę z polewą wstaw do lodówki, aby stężała.
Smacznego!
