Szarlotka z polewą miodową z orzechami

Szarlotka z pewnością należy do najpopularniejszych i jednocześnie najczęściej serwowanych na naszych rodzinnych stołach ciast. To pochodzące z Francji pyszne, puszyste ciasto szybko zaskarbia sobie kolejnych wiernych fanów. Co więcej coraz częściej pojawiają się nowe, ciekawe wariacje jego klasycznej formy, do której większość z nas zdążyła przywyknąć. Rozpływający się w ustach, słodki smakołyk zachwalany jest zarówno przed dorosłych, jak i przez dzieci. Nadzienie z jabłek wymieszanych z cynamonem to aromat, któremu nie w sposób się oprzeć. Przestawiamy dzisiaj naszą ulubioną wariację, która w subtelny sposób wzbogaca tak dobrze już znany smak. Absolutnie bezkonkurencyjne ciasto, klasyk, w nieco innym wydaniu!

dodatki do ciasta

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 gram mąki pszennej,
  • 250 gram margaryny,
  • 100 gram cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
skladniki na ciasto

Składniki na masę jabłkową:

  • około półtora kilograma jabłek
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Jabłka na tacy

Składniki na polewę:

  • 100 gram margaryny,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżki miodu,
  • pokrojone orzechy (około 250 gram)
miod

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki, zimną margarynę oraz cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaj jajka i śmietanę. Całość wyrabiaj w dłoniach do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie równe części.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wypełnij połową porcji ciasta. Wstaw formę na kilka minut do lodówki do schłodzenia.

Drugą połowę ciasta włóż do zamrażarki.

pieczenie

Schłodzony spód w blaszce włóż do piekarnika i piecz aż ciasto lekko się zarumienieni. W tym czasie przygotuj masę jabłkową.

Jabłka umyj, obierz i pokrój na kawałki. Włóż je do garnka, dodaj cukier i całość podgotuj przez 10 minut. Później, pod koniec gotowania masy, dodaj cynamon i całość dokładnie wymieszaj. Masę jabłkową wyłóż na wcześniej podpieczony spód. Pozostałą część ciasta z zamrażarki zetrzyj wprost na masę jabłkową. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45 minut.

Podczas gdy ciasto będzie się rumienić w piekarniku, przygotuj polewę orzechową. W niewielkim rondelku roztop margarynę. Dodając cukier i miód mieszaj całość tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj pokrojone wcześniej orzechy i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw masę do wystudzenia.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstaw je również do wystudzenia, a następnie udekoruj polewą z orzechami. Gotową szarlotkę z polewą wstaw do lodówki, aby stężała.

Smacznego!

szarlotka