Szparagi z grilla - przepis na pyszne i proste danie
Lato jest doskonałą porą roku odpoczywania na plaży lub na basenie. Bardzo często jednak jest to także okres, w którym wiele osób rozpoczyna grillowanie. I choć niektórzy wolą burgery czy kurczaka, grillowane warzywa także mają ogrom zwolenników. Dlaczego? Ponieważ przygotowane w ten sposób, mają one jeszcze więcej smaku niż np. z piekarnika. Co więcej, grillowanie jest chyba najłatwiejszym sposobem przygotowywania warzyw! Nie wspominając o tym, że możesz połączyć to z przyjemnym spędzaniem czasu na świeżym powietrzu. Zobacz jak szybko i smacznie przygotować szparagi z grilla.
Niewiele warzyw grilluje się tak prosto jak szparagi. Cienkie łodygi stają się chrupiące, a grubsze miękkie. Z odrobiną cytryny lub parmezanu, szparagi stanowią doskonałą przekąskę, a ich przygotowanie na grillu zajmuje mniej niż 5 minut.
Do czego można je dodać? Dosłownie do wszystkiego. Twoim głównym daniem może być, na przykład, soczysta polędwica wieprzowa lub sałatka z kurczakiem. Podsumowując: grillowane szparagi z grilla dobrze smakują prawie ze wszystkim.
Przygotuj:
- elektryczny młynek do pieprzu,
- patelnia grillowa,
- ruszt.
Składniki:
- 1 kg szparagów z przyciętymi łodygami,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:
Rozgrzej grill (lub patelnię grillową). Powinien być on naprawdę bardzo gorący, tak, abyś usłyszał skwierczenie, gdy tylko szparagi trafią na ruszt.
Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Przytnij 2 cm na dole każdej łodygi. To część, która wydaje się być bardzo trudna w przygotowaniu.
Zmiel pieprz w młynku elektrycznym. Dobrze dopraw szparagi solą i pieprzem. Za mało soli sprawi, że będą mdłe.
Ułóż szparagi na ruszcie.
Bądź cierpliwy. Jeśli łodygi są dość duże, grillowanie może zająć więcej czasu. Szparagi z grilla będą gotowe, gdy będziesz w stanie łatwo przekłuć ich środek widelcem.
Grilluj, od czasu do czasu obracając, aż będą miękkie i brązowe (od 3 do 4 minut).
Teraz możesz połączyć grillowane szparagi z wszystkim, co lubisz! Będą one doskonałym dodatkiem do mięs, ryb, sera oraz innych grillowanych warzyw. Smacznego!