Szukasz pomysłu na danie z dyni? Zrób sernik z dyni

Sezon na dynię w pełni, a Tobie znudziła się zupa krem? Doskonale, bo dynia równie dobrze smakuje na słodko. Przedstawiamy pyszny, jesienny sernik z dyni z polewą z białej czekolady.

Przygotuj:

  • blaszki — do pieczenia dyni i tortownicę,
  • papier lub folię do pieczenia,
  • blender,
  • malakser,
  • dużą miskę,
  • mikser,
  • rondelek do przygotowania polewy.

Do ciasta nie dodajemy surowej dyni — zanim więc przejdziemy do przygotowania sernika, musimy zająć się dynią. Do sernika potrzebujemy 350 g upieczonej i zblendowanej dyni. Pokrój ją na mniejsze kawałki i usuń pestki. Dynię pieczemy ze skórką w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po całkowitym ostudzeniu oddziel miąższ od skórki i zblenduj go do momentu, aż uzyskasz gładką konsystencję. Teraz możesz przystąpić do pieczenia sernika.

Składniki:

  • 350 g purée z pieczonej dyni,
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 300 g ciastek typu Oreo,
  • 70 g masła,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • starta skórka z pomarańczy,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 50 g białej czekolady.

Przygotowanie:

Do purée z dyni dodaj skórkę pomarańczową i dobrze wymieszaj. W dużej misce zmiksuj twaróg, serek mascarpone i dynię z pomarańczą. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń i całe jajka, następnie zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.

Masło rozpuść w rondelku, ciastka zmielić w malakserze. Połącz je ze sobą i zmiksuj. Masą wyłóż spód i boki tortownicy. Do tak przygotowanej tortownicy wlej masę serową. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz w nim sernik przez godzinę. Pamiętaj, by nie wyjmować sernika z piekarnika natychmiast po upieczeniu. Stopniowe studzenie przy uchylonych drzwiczkach sprawi, że sernik nie opadnie. Gdy sernik wystygnie usuń obręcz tortownicy i umieść w lodówce.

Schłodzony sernik z dyni dekorujemy polewą z białej czekolady. W tym celu trzeba roztopić białą czekoladę — najlepiej w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady stopniowo dodawaj jogurt naturalny cały czas mieszając. Masą udekoruj ciasto i gotowe.