Tarta cytrynowa z bezą

Tatry opanowały świat! Najlepsze restauracje i cukiernie na świecie serwują tarty zarówno na słodko, jak i te wytrawne. Wypiek ten jest doskonały na różnorodne okazje – zaczynając od świąt Bożego Narodzenia przez urodziny aż po imprezy firmowe. Przykładem tarty, która doskonale sprawdzi się podczas każdej uroczystości, jest tarta cytrynowa – prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna.

Tarta składa się z kruchego ciasta oraz nadzienia. We Francji popularna jest Tarta Tatin z jabłkami, w Hiszpanii Tarta de Santiago z mielonymi migdałami, a we Włoszech wytrawna Torta Pasqualina (quiche) – jedno z najpopularniejszych dań wielkanocnych.

Tarta cytrynowa z bezą

Przygotuj:

  • formę na tartę (24 cm średnicy),
  • robot kuchenny,
  • papier do pieczenia,
  • folię aluminiową,
  • fasolę lub ryż do obciążenia ciasta,
  • mały garnek,
  • miskę,
  • sitko.

Kawałek tarty cytrynowej

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki wody,
  • szczypta soli.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 125 ml soku z cytryny,
  • 60 ml soku z pomarańczy,
  • 125 ml wody,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka starta z dwóch cytryn,
  • 70 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko.

Składniki na bezę:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

KROK1

Wysmaruj masłem formę na tartę. Mąkę, cukier i sól połącz z zimnym masłem i miksuj do czasu, aż uzyskasz formę piasku. Dodaj żółtko, zimną wodę i zagnieć ciasto ręką do uzyskania gładkiej masy. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę.

KROK2

Umieść ciasto na papierze do pieczenia i rozwałkuj na wielkość formy. Przełóż do formy i odetnij wystające brzegi. Za pomocą zwykłego widelca nakłuwaj spód ciasta. Następnie wyłóż je folią aluminiową i w celu obciążenia nasyp suchą fasolę lub ryż. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Po 15 minutach wyjmij obciążenie z folią i piecz jeszcze przez 13 minut, tak aby uzyskać złoty kolor.

Małe tarty cytrynowe

KROK3

Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny. Przecedzony uprzednio przez sitko wlej do garnka i dodaj wodę, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Po krótkiej chwili masa powinna odpowiednio zgęstnieć.

KROK4

Zdejmij masę z ognia i dodaj pokrojone a kawałki masło. Mieszaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj jajko i żółtka i energicznie wymieszaj.

NASZ SPOSÓB! Masę przykryj folią spożywczą. Takie rozwiązanie zapobiegnie utworzeniu się kożucha.

KROK5

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Białka ubij na pianę i dodawaj powoli cukier (nie przestawaj ubijać). Po 3 minutach dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

KROK6

Na spód ciasta wyłóż krem, a po tym pianę z białek. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Na koniec pieczenia beza powinna być lekko zarumieniona i chrupiąca. Wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia.

Tarta cytrynowa gotowa!

Smacznego!