Tarta czekoladowa z malinami na każdą okazję
Tarta czekoladowa z malinami to uniwersalny deser, którym będą zajadać się zarówno dzieci, jak i dorośli. Chcesz zabłysnąć na spotkaniu rodzinnym lub na wieczorze z przyjaciółmi? Przygotuj deser, którego nie powstydziłaby się modna cukiernia w Twoim mieście. Niewielka ilość potrzebnych składników i prosty przepis sprawią, że poradzisz sobie z wykonaniem, nawet jeśli to Twój pierwszy deser w życiu.
Bogactwo tart z całego świata
Tarty przygotowywane są niemal na całym świecie. Ten rodzaj wypieku pokochali przede wszystkim francuzi, dla których tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw. Tartę możemy wykonać na słodko (z wybranymi owocami sezonowymi) lub na słono. W książkach kucharskich oraz w sieci znajdziemy setki przepisów, które mogą zainspirować nas do stworzenia własnej receptury. Tym razem nasze serca podbiła tarta czekoladowa z malinami, którą możemy przygotować bez pieczenia.

Tarta czekoladowa z malinami
Przygotuj
- formę do tarty (26-28 cm),
- trzepaczkę,
- rondel,
- dużą miskę.
Składniki na spód
- 170 g ciastek kakaowych,
- 150 g ciastek Oreo,
- 30 g masła,
- 80 g gorzkiej czekolady.
Składniki na krem
- 100 g masła,
- 200 ml śmietany 30%,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- ¼ szklanki cukru,
- ¼ szklanki gorzkiego kakao,
- ¼ szklanki wody,
- dodatkowo: 200 g malin.

Sposób przygotowania
1. Formę do tarty posmaruj masłem. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę przeznaczoną na spód, a w rondelku rozpuść 30 g masła. Ciastka kakaowe oraz Oreo rozdrobnij za pomocą malaksera. Połącz wszystkie składniki tak, aby utworzyły jednolitą masę. Powstałym ciastem wyłóż spód oraz boki formy.
2. W rondelku wymieszaj wodę z kakao oraz z cukrem. Cały czas mieszając, wlewaj powoli śmietanę. Następnie dodaj masło i doprowadź do wrzenia. Całość masy przelej do miski, dodaj czekoladę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
3. Przygotowaną masę czekoladową wylej na spód tarty. Całość wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ułóż na wierzchu maliny i kolejny raz wstaw do schłodzenia na około 2 godziny (aż do całkowitego zesztywnienia masy czekoladowej).
Tarta czekoladowa z malinami gotowa!
Smacznego!