Tarta z grzybami – wyborny sposób na szybki i smaczny obiad lub kolację!

Tarta z grzybami to doskonały pomysł na jesienny obiad lub kolację. Jest smaczna, a przy tym robi się ją w bardzo prosty i szybki sposób. Sprawdźcie nasz sposób na tarte z grzybami – aby nie było zbyt nudno, do grzybów dodaliśmy odrobinę szynki parmeńskiej. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia!

Zacznij od przygotowania odpowiednich narzędzi kuchennych. Mogą ci się przydać:

Noże – na przykład takie
Patelnia – wybór pozostawiamy Tobie
Deska – ta wygląda super!
Forma do tart – mamy ich dużo. Wybierz te, która ci najbardziej pasuje.

Składniki przedstawiają się następująco:

Kruche ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 350 g grzybów leśnych np. borowików
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 40 g tartego sera np. parmezan, grana padano, cheddar, gouda, kozi
  • 1 szklanka śmietanki 18% lub 30%

Masz już wszystko? No to super. Czas zabrać się za pieczenie!

Jak zrobić kruche ciasto?

1. Do mąki dodaj pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz sól. Rozetrzyj je palcami lub wymieszaj za pomocą miksera.
2. Dodaj jajko i połącz składniki w gładką kulę. Rozpłaszcz ją, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
3. Po upływie tego czasu rozwałkuj schłodzone ciasto.
4. Wyłóż ciastem dno i boki foremki. Nadmiar ciasta odetnij. Foremkę włóż do lodówki do czasu rozgrzania się piekarnika do około 190 °C.

5. Ciasto przykryj folią aluminiową. Na spód wyłóż ryż lub suchą fasolę (przecież nie chcemy, aby ciasto nam za bardzo wyrosło!)
6. Tak przygotowaną foremkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. Następni wyjmij foremkę z piekarnika, pozbądź się foli i fasoli lub ryżu i piecz jeszcze przez około 13 minut.

Jak zrobić nadzienie?

1. Oczyść, opłucz i osusz grzyby.
2. Pokrój je na kawałeczki
3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni
4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz drobno posiekaną szynkę parmeńską. Całość smaż przez około 4 minuty.
5. Dodaj grzyby i smaż jeszcze przez około 5 minut. Całość dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
6. Do osobnej miski wbij jajka i zmiksuj je ze śmietanką oraz serem. Dodaj grzyby i wszystko wymieszaj.
7. Całą masę wylej na upieczony spód. Piecz przez około 30 minut w 180 °C.

Gotowe, smacznego!

przepis na tarte