Tiramisu inaczej - podane w pucharkach

Czy wiesz, że nazwa tiramisu pochodzi od włoskiego „tira mi su”, co oznacza „popraw mi humor” lub „podnieś mnie na duchu”? Idealnie oddaje ona słodki charakter tego wyjątkowego deseru, któremu trudno się oprzeć. Wciąż trwają dyskusje na temat tego, które z włoskich miast jest faktycznie stolicą tego pysznego deseru. Co do jednego nie ma wątpliwości, tiramisu jest tak popularne we Włoszech, że w wielu domach spożywa się je jako drugie śniadanie! W naszym kraju jest to bardzo popularny deser, który często serwuje się jako „ciasto bez pieczenia”. My proponujemy wersję tiramisu w pucharkach. Taka forma deseru z pewnością ułatwia jego podawanie – nie musisz martwić się krojeniem ciasta, co niestety może je uszkodzić i pozbawić estetycznego wyglądu. Ten przepyszny kawowy pucharek przypadnie do gustu nawet osobom, które niekoniecznie gustują w kawie. Oto pomysł na deser, który przygotujesz dosłownie w kilka minut!

tiramisu inaczej

Składniki na 4 porcje:

  • podłużne biszkopty (cała paczka)
  • szklanka zaparzonej gorzkiej kawy
  • 50 mililitrów likieru Amaretto
  • 250 gram serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 5 płaskich łyżek cukru pudru
  • kakao
skladniki na tiramisu

Przygotowanie:

Tym razem zamiast blaszki przygotuj pucharki na lody lub szerokie i wysokie szklanki.

Zaparzoną kawie wymieszaj z likierem Amaretto i odstaw do wystudzenia.

Żółtka ubij w głębokiej misce wraz z cukrem. Masa powinna być gęsta i puszysta.

W osobnej misce ubij przez kilka minut serek mascarpone, do którego następnie stopniowo dodawaj masę z żółtek i cukru wciąż ubijając.

Biszkopty namocz w kawie i Amaretto i ułóż na dnie pucharków. Posyp je kakao.

Na biszkopty przełóż warstwę masy, po czym przykryj je kolejną warstwą namoczonych ciastek i posyp kakao. Powtórz czynność starając się, by ostatnią warstwą była masa z serka mascarpone.

Tak przygotowane tiramisu oprósz raz jeszcze gęstą warstwą kakao i odstaw do lodówki na około półtorej godziny. I gotowe!

Smacznego!

tiramisu inaczej