Tradycyjna rozgrzewająca kawa według 5 przemian
Chińska tradycja kuchni 5 przemian jest bardzo uniwersalna. Dania mogą być zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Kiedy jest przygotowywana np kawa według 5 przemian, kluczowym elementem jest to, żeby każdy posiłek zawierał pięć smaków, odwołujących się do żywiołów i pór roku;
gorzki – lato (ogień)
słodki – późne lato (ziemia)
ostry – jesień (metal)
słony – zima (woda)
kwaśny – wiosna (drzewo)

Przygotowana kawa według 5 przemian posiada właściwości mocno rozgrzewające i dające więcej siły, niż w przypadku zwykłej kawy. Jest ona także stosowana jako uniwersalne lekarstwo w medycynie chińskiej. Warto też wcześniej spróbować nauczyć się zaparzać klasyczną włoską kawę, jeżeli dotychczas nie mieliśmy z taką styczności.
Składniki
Składniki możemy wymieniać na inne, ale musimy pamiętać o tym, żeby zachować równowagę wszystkich pięciu smaków
– kawa i wrzątek – łyżeczka cukru albo miodu z cynamonem– kilka goździków, szczypta kardamonu oraz imbir – szczypta soli– kilka kropel soku z limonki bądź cytryny

Przygotowanie
- W dużym rondlu rozgrzej 2 szklanki wody, doprowadź do wrzenia (ogień)
- Po 2 minutach zmniejsz ogień i dodaj słodkie składniki. (ziemia)
- Po 2 minutach dodaj ostre przyprawy (metal)
- Po 2 minutach dodaj słone przyprawy (woda)
- Po 2 minutach dodaj kwaśnego soku, a następnie kawy i gotuj przez 5 minut, aby się mocno zaparzyła
Kawa według 5 przemian jest łagodniejsza dla organizmu od klasycznej kawy i może posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za oryginalnym gorącym napojem. Dodatkowo reguluje przemianę materii, poprawia pracę jelit i działa przeciwalergicznie.