Tradycyjna rozgrzewająca kawa według 5 przemian

Chińska tradycja kuchni 5 przemian jest bardzo uniwersalna. Dania mogą być zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Kiedy jest przygotowywana np kawa według 5 przemian, kluczowym elementem jest to, żeby każdy posiłek zawierał pięć smaków, odwołujących się do żywiołów i pór roku;

gorzki – lato (ogień)

słodki – późne lato (ziemia)

ostry – jesień (metal)

słony – zima (woda)

kwaśny – wiosna (drzewo)

mapa z ziaren kawy

Przygotowana kawa według 5 przemian posiada właściwości mocno rozgrzewające i dające więcej siły, niż w przypadku zwykłej kawy. Jest ona także stosowana jako uniwersalne lekarstwo w medycynie chińskiej. Warto też wcześniej spróbować nauczyć się zaparzać klasyczną włoską kawę, jeżeli dotychczas nie mieliśmy z taką styczności.

Składniki

Składniki możemy wymieniać na inne, ale musimy pamiętać o tym, żeby zachować równowagę wszystkich pięciu smaków

  1. kawa i wrzątek
  2. – łyżeczka cukru albo miodu z cynamonem
  3. – kilka goździków, szczypta kardamonu oraz imbir
  4. – szczypta soli
  5. – kilka kropel soku z limonki bądź cytryny
Kawa na stoliku do kawy

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu rozgrzej 2 szklanki wody, doprowadź do wrzenia (ogień)
  2. Po 2 minutach zmniejsz ogień i dodaj słodkie składniki. (ziemia)
  3. Po 2 minutach dodaj ostre przyprawy (metal)
  4. Po 2 minutach dodaj słone przyprawy (woda)
  5. Po 2 minutach dodaj kwaśnego soku, a następnie kawy i gotuj przez 5 minut, aby się mocno zaparzyła

Kawa według 5 przemian jest łagodniejsza dla organizmu od klasycznej kawy i może posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za oryginalnym gorącym napojem. Dodatkowo reguluje przemianę materii, poprawia pracę jelit i działa przeciwalergicznie.