Tradycyjna Wielkanoc w Twojej kuchni - te akcesoria mogą się przydać
Tradycyjna Wielkanoc to czas radosnego biesiadowania przy stole, rodzinnych spotkań i wiosennych spacerów. Tradycje tego czasu są wyjątkowo bogate, szczególnie jeśli chodzi o to, co pojawia się na świątecznym stole.
Wielkanoc w Polsce nie odbędzie się bez jajek, chrzanu i wędlin. Na deser oczywiście baba i mazurek. Wielkanocne specjały są niepowtarzalne. Dla obcokrajowca tradycyjna Wielkanoc w Polsce to niesamowite przeżycie – co tu dużo mówić, przede wszystkim kulinarne.
Planowanie i przygotowanie świątecznej uczty trwają wiele dni. Jak przygotować niezapomniane święta dla rodziny i przyjaciół? Podpowiemy Ci, jak korzystając ze sprytnych gadżetów przygotować uroczyste świąteczne śniadanie, udekorować dom i upiec wspaniałe desery.
Lista zakupów, czyli wszystko, co musisz mieć na Wielkanoc
Aby uniknąć przedświątecznej gorączki, warto przed czasem zaplanować menu i sporządzić listę niezbędnych produktów. Podstawą jest oczywiście zawartość koszyczka ze święconką. Co musi się w nim znaleźć? Jaja Jajek na Wielkanoc nigdy za wiele. To symbol życia i podstawowy produkt na świątecznym stole. Podczas wielkanocnego śniadania dzielimy się jajkiem, dodajemy je do tradycyjnego barszczu. Ale to nie wszystko – jajka potrzebne są do wypieków i sałatek. Do wielkanocnego koszyczka potrzebne będą jajka gotowane na twardo. W teorii proste, w praktyce nigdy nie masz pewności czy jajko nie pęknie podczas gotowania. Z drugiej strony jak to zrobić, aby po obraniu ze skorupki były idealnie gładkie? to stojak na jajka z uchwytem – wykonany jest ze stali nierdzewnej, więc możesz w nim ugotować jajka i na tym samym stojaku odstawić do wystudzenia. Tak gotowane jajka z pewnością nie popękają, więc stojak będzie też pomocny podczas robienia pisanek. Chleb Możesz upiec go samodzielnie lub kupić w ulubionej piekarni. Jedno jest pewne w koszyczku ze święconką musi znaleźć się kromka prawdziwego, wiejskiego chleba. Możesz również zamówić specjalne chlebki, które po wydrążeniu zastąpią miseczki na wielkanocny żurek. Wygląda to bardzo efektownie i nawiązuje do ludowych tradycji. Żur podany w chlebie świetnie komponuje się z wiosenną aranżacją stołu, więc może w tym roku zrezygnujesz z porcelanowych talerzy? Wędliny Na wielkanocnym stół nie może zabraknąć naturalnych wędlin. Wędzona kiełbaska powinna znaleźć się w koszyku na święconkę. Ekologiczna wędlina, bez chemicznych dodatków powinna trafić również do żurku. Aromat wędzonki nada zupie smaku, jaki pamiętasz z dzieciństwa. Podczas świątecznych przyjęć możesz podać je jako przystawkę z odrobiną ziołowego sosu i chrupiącą sałatą. Chrzan i majonez Chrzan to najważniejszy dodatek do jajek i żuru. Mocny i aromatyczny, dodaje daniom ostrości. Tradycyjnie umieszcza się go w wielkanocnym koszyczku wraz z solą. Jajka i sałatki wielkanocne bez majonezu nie będą smakować tak, jak powinny. Można próbować unowocześniać świąteczne menu, ale zawsze znajdzie się ktoś, kto zapyta o sałatkę jarzynową. Na koniec kilka słów o świątecznym żurku. Każdy region ma swoje tradycyjne przepisy. Bywa zabielany lub całkowicie klarowny. Jednak zawsze gotuje się go na zakwasie. Jego przygotowanie nie jest wcale trudne. Na 5 dni przed Wielkanocą przygotuj słoik, do którego włożysz mąkę żytnią razową, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i zalejesz to wszystko wodą. Możesz też przygotować go wcześniej i przechowywać w lodówce.Tradycyjna Wielkanoc na słodko
Wielkanocne śniadanie to dopiero początek świętowania. Tradycyjna Wielkanoc to dwa dni biesiadowania. Nie może więc zabraknąć ciasta do kawy, a konkretnie baby piaskowej i pięknie zdobionego mazurka. W niektórych domach pojawia się również wielkanocny tort i inne ciasta, które lubią domownicy. Średnio polska pani domu piecze 4 blaszki ciasta na święta. To praca, którą możesz sobie ułatwić stosując kuchenne gadżety. Nowoczesna folia do pieczenia nie wymaga smarowania blaszki – nawet metalowej. Jest wielokrotnego użytku, nic do niej nie przywiera.Jak to wszystko ogarnąć?
Jeśli organizujesz rodzinne święta i będziesz mieć dom pełen gości – przygotowania do świąt musisz zacząć wcześniej. Zacznij od porządków, zaplanuj miejsce do spania dla gości – zadbaj o dodatkową pościel i ręczniki. Poszperaj na naszym blogu – znajdziesz tu masę inspiracji na piękną dekorację wielkanocnego stołu. Menu również możesz przygotować z wyprzedzeniem, wówczas podczas zakupów niczego nie zapomnisz. Samo gotowanie i pieczenie ułatwisz sobie dobrze organizując pracę w kuchni. Podczas świątecznych przygotowań każdy centymetr blatu roboczego jest ważny. Z pewnością nie będzie tam miejsca na książkę kucharską. Natomiast tablet z przepisami może ucierpieć w ferworze gotowania. Odpowiednio dobrany uchwyt na tablet lub książkę kucharską, podwieszany pod górną szafkę będzie idealnym rozwiązaniem. Dobrze zorganizowane przygotowania na pewno ograniczą stres – z przyjemnością przygotujesz świąteczne potrawy i dekoracje. W końcu święta są po to, aby się cieszyć z czasu spędzonego z rodziną i odpoczywać.
Więcej z:
Akcesoria kuchenne