Tradycyjna zupa szczawiowa
Jeśli tak jak my lubisz tradycyjne zupy z „pływającymi” w nich dodatkami to mamy dla Ciebie przepis idealny. Zupa szczawiowa to wspomnienie dzieciństwa oraz sycący, treściwy i łatwy w przygotowaniu posiłek. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę ze zbawiennego wpływu jaki szczaw ma na nasz organizm. Ta popularna, rosnąca na łąkach i w wielu ogrodach roślina to bogate źródło witaminy C. Wiosenna zupa szczawiowa to więc idealne danie na nadchodzące, coraz cieplejsze dni. Wypróbuj nasz przepis na tradycyjną zupę, który z pewnością przypadnie do gustu innym członkom Twojej rodziny.

Ciekawostka:
Czy wiesz, że w starożytnym Egipcie szczaw był używany jako przyprawa i że istnieje ponad 200 odmian szczawiu? Poza zastosowaniem w kuchni, roślina ta również znajduje szerokie zastosowanie w kosmetykach oraz w lecznictwie. Wywar z korzeni szczawiu stosuje się jako płukankę przy bólu zęba, a wyciąg ze szczawiu pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego. Nie należy jednak z nim przesadzać. Nadmiar kwasu szczawiowego może sprawiać, że nasz organizm nie będzie przyswajał wapnia.

Składniki:
- pęczek szczawiu
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 3 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 5 jajek
- bulion jarzynowy
- łyżka masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka suszonego lubczyku
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- kubeczek śmietany do zup i sosów (około 125-150gram)

Przygotowanie:
Dokładne umyj i osusz szczaw. Cebule obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
W średniej wielkości garnku rozpuść masło.
Dodaj cebulę i podsmaż ją, mieszając drewnianą łyżką tak długo, aż cebula się zeszkli.
Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w półplasterki i dodaj do zeszklonej cebuli podsmażając przez około 5 kolejnych minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę. Dorzuć je do garnka i podsmaż.
Wlej gorący bulion, dodaj suszony lubczyk oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość gotuj przez około 10 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.
Umyty i osuszony szczaw pokrój w paseczki i dodaj do wywaru. Gotuj go przez kolejne 3 minuty.
Na koniec wlej śmietanę oraz dodaj przekrojone na ćwiartki, ugotowane wcześniej na twardo jajka.