Tradycyjna zupa szczawiowa

Jeśli tak jak my lubisz tradycyjne zupy z „pływającymi” w nich dodatkami to mamy dla Ciebie przepis idealny. Zupa szczawiowa to wspomnienie dzieciństwa oraz sycący, treściwy i łatwy w przygotowaniu posiłek. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę ze zbawiennego wpływu jaki szczaw ma na nasz organizm. Ta popularna, rosnąca na łąkach i w wielu ogrodach roślina to bogate źródło witaminy C. Wiosenna zupa szczawiowa to więc idealne danie na nadchodzące, coraz cieplejsze dni. Wypróbuj nasz przepis na tradycyjną zupę, który z pewnością przypadnie do gustu innym członkom Twojej rodziny.

liscie szczawiu

Ciekawostka:

Czy wiesz, że w starożytnym Egipcie szczaw był używany jako przyprawa i że istnieje ponad 200 odmian szczawiu? Poza zastosowaniem w kuchni, roślina ta również znajduje szerokie zastosowanie w kosmetykach oraz w lecznictwie. Wywar z korzeni szczawiu stosuje się jako płukankę przy bólu zęba, a wyciąg ze szczawiu pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego. Nie należy jednak z nim przesadzać. Nadmiar kwasu szczawiowego może sprawiać, że nasz organizm nie będzie przyswajał wapnia.

zupa szczawiowa

Składniki:

  • pęczek szczawiu
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • bulion jarzynowy
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • kubeczek śmietany do zup i sosów (około 125-150gram)
zupa szczawiowa

Przygotowanie:

Dokładne umyj i osusz szczaw. Cebule obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

W średniej wielkości garnku rozpuść masło.

Dodaj cebulę i podsmaż ją, mieszając drewnianą łyżką tak długo, aż cebula się zeszkli.

Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w półplasterki i dodaj do zeszklonej cebuli podsmażając przez około 5 kolejnych minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę. Dorzuć je do garnka i podsmaż.

Wlej gorący bulion, dodaj suszony lubczyk oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość gotuj przez około 10 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.

Umyty i osuszony szczaw pokrój w paseczki i dodaj do wywaru. Gotuj go przez kolejne 3 minuty.

Na koniec wlej śmietanę oraz dodaj przekrojone na ćwiartki, ugotowane wcześniej na twardo jajka.