Tradycyjne gołąbki - jak u babci

Wielu z nas tęskni za tradycyjnymi potrawami przygotowywanymi przez nasze babcie lub mamy. Z melancholią wspominamy pierogi, bigos, kluski leniwe, racuchy, zrazy czy też gołąbki. Okazuję się jednak, że przygotowanie potraw z naszego dzieciństwa wcale nie musi być tak trudne, jak nam się wydaje. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na tradycyjne gołąbki.

Gołąbki są tradycyjną potrawą w Europie Środkowej i Wschodniej. Rozpowszechniona uprawa kapusty sprawiła, że zaczęto zawijać w jej liście różnorodny farsz. Gołąbki znane są w Czechach, na Słowacji, Białorusi, Litwie i Rosji. Tego przysmaku próbują również Amerykanie, Niemcy, Szwedzi czy też Finowie.

W Polsce tradycyjne gołąbki przyrządza się z ryżem i mięsem. Całość polewa się delikatnym sosem pomidorowym, który stanowi idealne dopełnienie tej potrawy.

Kapusta z kroplami wody

Tradycyjne gołąbki – jak u babci

Przygotuj:

Składniki:

  • jedna biała lub włoska kapusta,
  • 700 g mielonej wieprzowiny,
  • 2 średnie cebule,
  • 100 g ryżu,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 600 g passaty pomidorowej,
  • łyżka mąki,
  • sól i pieprz,
  • oregano,
  • papryka w proszku.

Sposób przygotowania:

KROK1

Ugotuj i ostudź ryż. Następnie zetrzyj na tarce cebule. Do dużej miski przełóż mięso, ryż oraz cebulę. Dopraw połową łyżeczki soli i odrobiną pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

KROK2

Z kapusty skrupulatnie wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niego kapustę wyciętą stroną do dołu. Gotuj przez 10 minut i obróć kapustę na drugą stronę. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

KROK3

Kapustę wystudź. Następnie rozbierz ją z liści i usuń zgrubienia. Do przygotowanych liści wkładaj farsz i szczelnie zawijaj. Koniecznie zostaw kilka grubszych i mniejszych liści.

KROK4

Dno dużego garnka wyłóż pozostawionymi liśćmi kapusty. Układaj gołąbki łączeniem w dół. Następnie zagotuj bulion i zalej nim gołąbki. Gotuj przez około 50-60 minut, aż do miękkości kapusty.

NASZ SPOSÓB! Nie mieszaj gołąbków podczas gotowania. Zapobiegnie to rozpadnięciu się i pęknięciom.

Sos pomidorowy w misce

KROK5

Wywar z gołąbków przelej do mniejszego garnka lub rondelka. Dodaj passatę pomidorową i mąkę rozmieszaną wcześniej z małą ilością zimnej wody. Całość zagotuj, dopraw solą, pieprzem, papryką oraz oregano.

KROK6

Gotowe gołąbki wyłóż na talerz i polej obficie sosem.

Smacznego!