Tradycyjne gołąbki - jak u babci
Wielu z nas tęskni za tradycyjnymi potrawami przygotowywanymi przez nasze babcie lub mamy. Z melancholią wspominamy pierogi, bigos, kluski leniwe, racuchy, zrazy czy też gołąbki. Okazuję się jednak, że przygotowanie potraw z naszego dzieciństwa wcale nie musi być tak trudne, jak nam się wydaje. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na tradycyjne gołąbki.
Gołąbki są tradycyjną potrawą w Europie Środkowej i Wschodniej. Rozpowszechniona uprawa kapusty sprawiła, że zaczęto zawijać w jej liście różnorodny farsz. Gołąbki znane są w Czechach, na Słowacji, Białorusi, Litwie i Rosji. Tego przysmaku próbują również Amerykanie, Niemcy, Szwedzi czy też Finowie.
W Polsce tradycyjne gołąbki przyrządza się z ryżem i mięsem. Całość polewa się delikatnym sosem pomidorowym, który stanowi idealne dopełnienie tej potrawy.

Tradycyjne gołąbki – jak u babci
Przygotuj:
- dużą miskę,
- tarkę,
- średni garnek,
- duży garnek,
- ostry nóż.
Składniki:
- jedna biała lub włoska kapusta,
- 700 g mielonej wieprzowiny,
- 2 średnie cebule,
- 100 g ryżu,
- 1,5 litra bulionu,
- 600 g passaty pomidorowej,
- łyżka mąki,
- sól i pieprz,
- oregano,
- papryka w proszku.
Sposób przygotowania:
KROK1
Ugotuj i ostudź ryż. Następnie zetrzyj na tarce cebule. Do dużej miski przełóż mięso, ryż oraz cebulę. Dopraw połową łyżeczki soli i odrobiną pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
KROK2
Z kapusty skrupulatnie wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niego kapustę wyciętą stroną do dołu. Gotuj przez 10 minut i obróć kapustę na drugą stronę. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
KROK3
Kapustę wystudź. Następnie rozbierz ją z liści i usuń zgrubienia. Do przygotowanych liści wkładaj farsz i szczelnie zawijaj. Koniecznie zostaw kilka grubszych i mniejszych liści.
KROK4
Dno dużego garnka wyłóż pozostawionymi liśćmi kapusty. Układaj gołąbki łączeniem w dół. Następnie zagotuj bulion i zalej nim gołąbki. Gotuj przez około 50-60 minut, aż do miękkości kapusty.
NASZ SPOSÓB! Nie mieszaj gołąbków podczas gotowania. Zapobiegnie to rozpadnięciu się i pęknięciom.

KROK5
Wywar z gołąbków przelej do mniejszego garnka lub rondelka. Dodaj passatę pomidorową i mąkę rozmieszaną wcześniej z małą ilością zimnej wody. Całość zagotuj, dopraw solą, pieprzem, papryką oraz oregano.
KROK6
Gotowe gołąbki wyłóż na talerz i polej obficie sosem.
Smacznego!