Tradycyjne pierogi na wigilię

Sekretem udanych pierogów jest ciasto – cienkie i sprężyste. Aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i grzybów przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Mamy dla Ciebie przepis na pierogi wigilijne z przepisu babci. Z całą pewnością wyjdą Ci najlepsze pierogi na Wigilię.

Przygotuj:

  • Stolnicę,
  • Wałek do ciasta,
  • Duży garnek do gotowania pierogów,
  • Łyżkę cedzakową,
  • Miskę na farsz.

Składniki:

Ciasto

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 400 ml śmietany 18%,
  • Szczypta soli.

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • Suszone grzyby,
  • 2 cebule,
  • Sól, pieprz i majeranek do smaku.

Przygotowanie:

Ciasto na pierogi na śmietanie zawsze wyjdzie miękkie i sprężyste. Do miski wsyp pół torebki mąki, dodaj śmietanę i sól. Wymieszaj łyżką aż nabierze formy ciasta, dosypuj mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu, gdy masa zacznie sama odchodzić od palców. Zagniecione ciasto pozostaw na stolnicy pod ściereczką.

Grzyby namocz najlepiej dzień wcześniej. Następnie ugotuj je do miękkości. Kapustę kiszoną również musisz ugotować. Cebulki posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Kapustę i grzyby posiekaj drobno. Wymieszaj je ze sobą, dodaj cebulkę i przyprawy do smaku.

Przygotuj stolnicę i wałek. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wytnij kółeczka za pomocą szklanki lub formy do wycinania skórek na pierogi. Małą łyżeczką nakładaj farsz do pierogów i zaklejaj skórki. Pierogi do gotowania odkładaj na ściereczkę lub deskę wysypaną uprzednio mąką. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Pierogi wrzuca się na wrzątek i gotuje ok. 5 minut. Ugotowane pierogi pływają na powierzchni wody. Do wyjmowania pierogów z garnka najlepsza będzie łyżka cedzakowa.

Pierogi na wigilię możesz ulepić kilka dni przed świętami i je zamrozić. Wystarczy potem wyjąć jej z woreczka i ogrzać we wrzątku lub rozmrozić i odsmażyć. Najlepsze są oczywiście odsmażane, z chrupiącą skórką. Wesołych Świąt!