Tradycyjny piernik świąteczny

Święta Bożego Narodzenia pachną pomarańczą, goździkami, cynamonem i piernikiem, którego korzenny zapach unosi się w całym domu. Są tacy, którzy bez aromatycznego piernika nie wyobrażają sobie świąt i na ich stołach królują różnorodne odmiany tego wypieku.

Piernik świąteczny kiedyś tylko dla nielicznych

Piernik świąteczny zdobył serca ludzi na całym świecie. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że to pyszne ciasto wypiekane było już w XIII wieku. Z powodu kosztownego importu przypraw korzennych i bakalii przysmak ten można było spotkać tylko w domach ociekających luksusem. W Polsce pierniki kojarzą się przede wszystkim z Toruniem, gdzie możemy spróbować różnorodnych ciast i ciasteczek.

Piernik świąteczny charakteryzuje się niezwykłą trwałością. W zimnym i suchym miejscu ciasto może przetrwać nawet kilka miesięcy. Tak długi okres przydatności do spożycia piernik zawdzięcza przyprawom korzennym oraz twardości i suchości.

W książkach kucharskich znajdziemy setki przepisów na piernik świąteczny. Możemy go zrobić w formie podłużnego ciasta, babki czy też małych ciasteczek. Piernik często przekładany jest również kremem lub konfiturą, dzięki czemu staje się bardziej wilgotny.

My stawiamy na tradycyjny przepis, który pozwoli nam przygotować piernik z polewą czekoladową.

Przygotuj:

  • rondelek,
  • dużą miskę,
  • 2 podłużne formy (około 27 x 9 cm),
  • papier do pieczenia,
  • robot kuchenny.

Składniki na ciasto:

  • szklanka miodu,
  • pół kostki margaryny,
  • szklanka cukru,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szklanka śmietany 18%,
  • 20 g przyprawy do piernika.
Piernik z goździkiem

Składniki na polewę:

  • 40 g czekolady deserowej,
  • 60 g czekolady gorzkiej,
  • 80 g masła.

Sposób przygotowania

KROK1

Margarynę z cukrem roztopić w rondelku. Dodać miód i przyprawę do piernika. Następnie wlać śmietanę i całość zagotować. Po ostygnięciu całość przelać do dużej miski.

KROK2

Do zimnej masy dodać żółtka, mąkę, sodę i cynamon. Całość dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka i dodać do ciasta.

Piernik świąteczny

NASZ SPOSÓB! Pianę z białek należy delikatnie połączyć, aby nie straciła swojej puszystości. Warto użyć do tego dużej łyżki.

KROK3

Dwie formy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do nich gotową masę. Piec przez godzinę w temperaturze 175 stopni.

KROK4

W celu przygotowania polewy czekolady połamać i umieścić w szklanej misce. Dodać kawałki masła. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy uzyskamy jednolitą polewę, odstawiamy ją do przestygnięcia.

KROK5

Ostudzone ciasto polać ciepłą, ale nie gorącą polewą.

Piernik świąteczny będzie doskonale prezentował się na eleganckich paterach. Nie może zabraknąć go na Twoim świątecznym stole!

Smacznego!