Trzy szybkie sposoby na bycie Less Waste
Zero Waste, jest ruchem, który ma na celu walkę z panującym kryzysem ekologicznym, w dosłownym tłumaczeniu oznacza "Zero odpadów". Mniej radykalną wersją tej ideologi jest Less Waste, gdzie zakłada się jedynie ograniczenie ilości wytwarzanych odpadów do absolutnego minimum.
Ogólnym celem jest przystosowanie naszych nawyków, w taki sposób, żeby nie generować żadnych odpadów. Wszystkie założenia można streścić w kilku zasadach, nazwanych 6R:
Zasady 6R
- Refuse (odmawianie)
- Reduce (redukowanie)
- Reuse (wykorzystywanie ponownie)
- Repair (naprawianie)
- Recycle (recykling)
- Rot (kompostowanie)

Ilość plastiku, którą zdążyliśmy wyprodukować, już zdążyła w znaczący sposób wpłynąć na nasz klimat. Wielu mówi, że jedna osoba, która ograniczy ilość generowanych odpadów – nic nie zmieni. Jednak Zero Waste i Less Waste wciąż zyskują na popularności. Kiedy wielu z nas w pewnym stopniu przyczyni się do zmiany naszych codziennych zwyczajów, wpłynie to na innych i po pewnym czasie przyniesie skutek. To już się zaczęło!
Niestety największym odpadem generowanym w naszych gospodarstwach domowych jest plastik. Segregując śmieci, szybko zauważymy, że kosz na tworzywa sztuczne jest największy bądź najczęściej opróżniany. Często nie jesteśmy w stanie uniknąć plastikowych opakowań, ale bez problemu jesteśmy w stanie ograniczyć generowaną ilość śmieci.
Kupuj większe opakowania produktów, które zużywasz na bieżąco!
W kuchni plastikowe opakowania zwykle nie wyglądają estetycznie. Dlatego podczas zakupów wybierajmy produkty, które są sprzedawane w dużych opakowaniach, a następnie przesypujmy je do szklanych pojemników na żywność. Najważniejsze jest włączenie myślenia podczas wizyty w sklepie i zwracanie uwagi na produkty. Kupując opakowanie ryżu, w którym są cztery plastikowe woreczki, z podzielonymi porcjami po 100 gram, generujemy tyle plastiku ile przy zakupie czterech opakowań różnych produktów. Gotowanie ryżu w wodzie z plastikiem nie jest najlepsze dla naszego zdrowia, a często pojawiają się też sytuacje, w których porcja jest za duża dla jednej osoby i za mała dla dwóch. Ten problem można rozwiązać, kupując duży wór ryżu (który można przechowywać w suchym miejscu i nic mu się nie stanie), a w kuchni trzymać pod ręką potrzebną ilość w słoiku i uzupełniać na bieżąco.
Często produkty są sprzedawane w małych puszkach, ponieważ po otwarciu szybko się psują albo zużywa się ich jedynie niewielką ilość (np. pomidory, bądź anchois). Jeżeli nie jesteśmy w stanie znaleźć alternatywy, możemy wykorzystać opakowanie ponownie. Puszkę po kociej karmie, można w łatwy sposób przerobić na doniczkę, a pojemnik po szprotkach, może posłużyć jako schowek na śrubki bądź popielniczka. Dobrym rozwiązaniem dla środowiska jest tworzenie przetworów i trzymanie ich w słoikach, jak nasze babcie. Ich smak i aromat będzie o wiele lepszy od takich, dostępnych w sklepie
Ponadto w dużych miastach pojawiają się sklepy, w których można kupić produkty sypkie na wagę. Jeżeli w pobliżu taki jest, możemy w pełni zrezygnować z plastikowych opakowań na niektóre produkty.
Zastanów się!
Wielu z nas uczono, że niegrzecznie jest odmawiać. Często zapominamy, że w ogóle mamy taką możliwość. Kiedy ktoś nas pyta: czy chcemy dodatkową reklamówkę, zwykle bez zastanowienia odpowiadamy twierdząco, ale czy rzeczywiście jest nam to potrzebne? Na stoisku z pieczywem wszędzie wala się pełno reklamówek, a wcale nie musi tak być. Możemy przynieść własną materiałową siatkę, do której zapakujemy potrzebne pieczywo, warzywa i owoce.
Papierowe kubeczki, w których podaje się kawę na wynos, w większości są pokryte cienką plastikową warstwą, przez którą naczynie nie nadaje się do ponownego przetworzenia. Warto uważnie przyglądać się piktogramom informacyjnym, jeżeli brakuje oznaczenia -- z kubka nie uzyska się surowców wtórnych

Żeby zredukować śmieci tego typu warto zaopatrzyć się w termos albo naczynie na kawę, który dłużej zachowa temperaturę napoju. Coraz więcej miejsc oferuje swoim klientom możliwość napełnienia własnego kubka. Dzięki temu nie będziemy przyczyniali się do zanieczyszczania środowiska jednorazowymi opakowaniami za każdym razem kiedy kupujemy napój na wynos. Często się zdarza, że w ciągu jednego dnia jesteśmy w stanie wypić kilka kaw w biegu. Mając podręczny termos albo kubek możemy trzymać nasz napój dłużej i nie zanieczyszczać niepotrzebnie środowiska wokół nas.
Picie kranówy
Człowiek nie jest w stanie żyć bez wody. Dlatego bardzo często znacząca część naszych odpadów to butelki po płynach. Nie jest to nieunikniony odpad. Woda jest nam niezbędna do przeżycia, ale nie znaczy to, że musimy nasze całe dzienne zapotrzebowanie płynów uzupełniać butelkowaną wodą. W wielu miastach woda z kranu nie tylko jest zdatna do picia, ale często zawiera więcej minerałów niż niektóre butelkowane wody! Gotując wodę w czajniku, pozostaje na nim osad, który trzeba usuwać, żeby czajnik dobrze pracował. To są właśnie te minerały, które są szkodliwe dla czajnika, ale nie dla ludzi. Podczas mycia czajnika nie musimy panikować, że nasza kranówka jest zanieczyszczona.

Filtr węglowy oczyści wodę z kranu. Dzięki temu nie będziemy generowali tak dużej ilości plastiku, jaka by powstała gdybyśmy za każdym razem pili wodę butelkowaną. Dzban i wkłady to jednak dalej plastik. Filtry niestety też są źródłem tworzywa sztucznego, co prawa filtrując wodę, w mniejszym stopniu, ale wciąż, wytwarzamy plastikowe śmieci. Bardziej radykalnym Zero Waste rozwiązaniem jest odlewanie reszty zagotowanej wody, która pozostała nam po np. przygotowywanej herbacie, w celu ostygnięcia, tak żeby była zdatna do picia.
Nasze wybory mają realny wpływ na środowisko. Jeżeli zaszczepimy w sobie naturalne nawyki, które ograniczą ilość generowanego plastiku i tak samo zachowają się inni ludzie w naszym otoczeniu, w końcu ta idea rozprzestrzeni się na cały świat. Korzyści z bycia Less Waste nie dotyczą jedynie naszego ekosystemu. Dzięki wymienionym sposobom zaoszczędzimy czas i pieniądze To nie jest trudne, wystarczy trochę pomyśleć podczas zakupów.