Udka z kurczaka w cieście francuskim

Lubisz pieczone udka z kurczaka? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj nasz przepis na udka z kurczaka w cieście francuskim. Przepyszne, apetycznie wyglądające, podane z ulubionym sosem i ziołami, udka w cieście sprostają wszystkim oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ciasto francuskie jest chrupiąca, a mięso w środku soczyste, delikatne i pachnące. To doskonała przekąska na gorąco, która może być zarówno daniem głównym, jak i drugim - wybór należy do Ciebie.

Przygotuj

Forma do pieczenia

Patelnia

Praska do czosnku

Wałek do ciasta

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • Ciasto francuskie bez drożdży - 450 gramów
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Olej słonecznikowy - 3 łyżki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Żółtko jajka - 1 sztuka
  • Sezam biały - 1 łyżeczka
  • Zmielony czarny pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania

  1. Zamarynuj udka, aby po upieczeniu były aromatyczne i naprawdę smaczne. Możesz użyć swojej ulubionej marynaty lub skorzystać z naszej propozycji - 2 łyżek sosu sojowego, zgniecionego ząbku czosnku i szczypty mielonego czarnego pieprzu.
  2. Dokładnie wymieszaj marynatę z udkami kurczaka, aby mięso odpowiednio pochłonęło aromat i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut
  3. Przed przystąpieniem do smażenia ostrożnie wyjmij czosnek za pomocą ręcznika kuchennego lub serwetek.
  4. Na szerokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i rozłóż na niej udka z kurczaka.
  5. Smaż je na ogniu, aż ich kolor stanie się lekko złoty. Pamiętaj, aby podczas smażenia odwracać kurczaka.
  6. Smażonego kurczaka połóż na talerzu do ostygnięcia.
  7. 450 gramów ciasta francuskiego bez drożdży rozwałkuj wałkiem na prostokątny lub kwadratowy placek. W razie potrzeby wałek i deskę posyp mąką (wystarczy czubata łyżeczka).
  8. Ciasto pokrój na 6 długich pasków. Możesz to zrobić nożem lub nożyczkami.
  9. Owiń udka z kurczaka paskami z ciasta francuskiego i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Pozostałe 5 udek kurczaka zawinąć w ciasto i przełożyć na formę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.
  11. Posmaruj ciasto żółtkiem i posyp sezamem
  12. Piecz udka w cieście w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez około 35-40 minut
  13. Podawaj gotowe danie z ulubionymi sosami i ziołami.

Smacznego!