Udka z kurczaka w cieście francuskim
Lubisz pieczone udka z kurczaka? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj nasz przepis na udka z kurczaka w cieście francuskim. Przepyszne, apetycznie wyglądające, podane z ulubionym sosem i ziołami, udka w cieście sprostają wszystkim oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ciasto francuskie jest chrupiąca, a mięso w środku soczyste, delikatne i pachnące. To doskonała przekąska na gorąco, która może być zarówno daniem głównym, jak i drugim - wybór należy do Ciebie.
Przygotuj
Forma do pieczenia
Patelnia
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- Ciasto francuskie bez drożdży - 450 gramów
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Olej słonecznikowy - 3 łyżki
- Czosnek - 1 ząbek
- Żółtko jajka - 1 sztuka
- Sezam biały - 1 łyżeczka
- Zmielony czarny pieprz - 1 szczypta
Sposób przygotowania
- Zamarynuj udka, aby po upieczeniu były aromatyczne i naprawdę smaczne. Możesz użyć swojej ulubionej marynaty lub skorzystać z naszej propozycji - 2 łyżek sosu sojowego, zgniecionego ząbku czosnku i szczypty mielonego czarnego pieprzu.
- Dokładnie wymieszaj marynatę z udkami kurczaka, aby mięso odpowiednio pochłonęło aromat i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut
- Przed przystąpieniem do smażenia ostrożnie wyjmij czosnek za pomocą ręcznika kuchennego lub serwetek.
- Na szerokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i rozłóż na niej udka z kurczaka.
- Smaż je na ogniu, aż ich kolor stanie się lekko złoty. Pamiętaj, aby podczas smażenia odwracać kurczaka.
- Smażonego kurczaka połóż na talerzu do ostygnięcia.
- 450 gramów ciasta francuskiego bez drożdży rozwałkuj wałkiem na prostokątny lub kwadratowy placek. W razie potrzeby wałek i deskę posyp mąką (wystarczy czubata łyżeczka).
- Ciasto pokrój na 6 długich pasków. Możesz to zrobić nożem lub nożyczkami.
- Owiń udka z kurczaka paskami z ciasta francuskiego i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pozostałe 5 udek kurczaka zawinąć w ciasto i przełożyć na formę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia.
- Posmaruj ciasto żółtkiem i posyp sezamem
- Piecz udka w cieście w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez około 35-40 minut
- Podawaj gotowe danie z ulubionymi sosami i ziołami.
Smacznego!
Więcej z:
Przepisy