Warzywne mini pizze - szybka i zdrowa przekąska dla niejadków
Pyszna, aromatyczna pizza to danie, na które nikogo namawiać nie trzeba. Chrupiące ciasto, ulubione dodatki i smakowicie zapieczona mozzarella. Kto już nabrał ochoty? Ja też… Ale zostaw ten telefon – pizzę możesz zrobić samodzielnie. Szybciej i łatwiej niż myślisz.
Mamy kochają pizzę. To świetny patent na przemycanie dzieciakom warzyw – pod serkiem można schować niemal każdą zieleninkę i z pewnością zostanie ona zjedzona ze smakiem. Pełnowymiarowa pizza to danie obiadowe dla całej rodziny, ale możesz zrobić ją również w wersji mini. Mini pizze to świetna przekąska dla najmłodszych, idealna do małych rączek.
Większym dzieciom spakujesz je do szkolnej śniadaniówki – na pewno nie wrócą jak zwykłe kanapki. Sprawdzą się również jako przekąska na imprezę – jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach, zamiast plasterków pomidora ułóż na wierzchu kiść pomidorków koktajlowych. Upieczone smakują rewelacyjnie i wyglądają bardzo efektownie.
Ale do dzieła – poniżej znajdziesz niezawodny i łatwy przepis na ciasto do pizzy oraz warzywne mini pizze – wegetariańskie i bezglutenowe.
Warzywne mini pizze
Składniki:
- 1 cukinia
- 3 – 4 łyżki passaty lub przecieru pomidorowego
- Suszone zioła – oregano, tymianek, bazylia
Dodatków przygotowujemy tyle, na ile plasterków pokroiliśmy cukinię. Wybieramy te ulubione – nasza propozycja to plasterki mozzarelli, pomidorki koktajlowe, kukurydza do posypania i opcjonalnie szynka w plastrach. Do dekoracji używamy listków rukoli, kiełków lub świeżej bazylii.
Sposób przygotowania
Kroimy cukinię na plastry o grubości 1,5 – 2 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. W małej miseczce mieszamy passatę z odrobiną ziół i solą. Odrobina cukru sprawi, że przecier będzie łagodniejszy w smaku. Uzyskany sos rozsmarowujemy na plasterkach cukinii i układamy nasze dodatki.
Posypujemy delikatnie ziołami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Pieczemy dosłownie kilka minut – ser musi się roztopić i lekko zarumienić. Przed podaniem układamy na każdej pizzy listki rukoli, roszponki lub świeżą bazylię.
Taka forma mini przekąsek będzie idealna do jedzenia w domu. Jeśli chcesz przygotować mini pizze na wynos, dzieciakom wygodniej będzie, jeśli pizze będą na tradycyjnym cieście drożdżowym. Poniżej niezawodny i prosty przepis, porcja ciasta wystarczy na 6 małych pizzy.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżeczki drożdży w proszku instant
- ¾ (187 ml) szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i delikatnie wałkujemy. Możesz podzielić je na kilka równej wielkości kul i rozciągnąć dłońmi. Dla tych, którzy lubią dokładność doskonałym rozwiązaniem będzie silikonowa mata z miarkami i precyzyjne wykrawacze. Sos przygotowujemy tak, jak w pierwszym przepisie. Smarujemy nim ciasto i układamy ulubione dodatki. Układamy gotowe pizze na kamieniu lub blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 8 minut – sygnał do wyjęcia to smakowicie zarumienione brzegi ciasta.
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy drożdże i sól. Mieszamy aż składniki się połączą. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, delikatnie mieszając. Z powstałej masy zagniatamy miękkie ciasto, wyrabiamy je tak długo, aż stanie się elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie. W tym czasie rozgrzewamy w piekarniku kamień do pizzy do temperatury 250-300°C.
Na koniec szybka porada – jeśli chcesz odgrzać zimną pizzę, posmaruj ją lub skrop obficie wodą. Ten prosty trik sprawi, że Twoja wczorajsza pizza nie będzie sucha i przypalona.