Wielorazowa mata do pieczenia - pieczenie w duchu zero-waste
Mata do pieczenia powoli zastępuje papier, który staje się zbędnym odpadem podczas przygotowywania wypieków. Produkt ten świetnie sprawdzi się w małych mieszkaniach, w których miejsce do przechowywania jest na wagę złota. Z maty możemy korzystać na dwa sposoby – traktując ją jak stolnicę lub zamieniając na nią papier do pieczenia.
Mata silikonowa to więcej miejsca w kuchni
Mata silikonowa to produkt, który zajmuje niewiele miejsca. Akcesorium możemy zwinąć w rulon lub położyć na płasko. Jeśli wyposażyłaś swoją kuchnię w matę silikonową, możesz zapomnieć o konieczności kupienia stolnicy lub papieru do pieczenia. W ten sposób miejsce w szafkach zwalnia się na inne produkty.
Mata do pieczenia
Mata do pieczenia chroni ciasto przed przywieraniem i przypalaniem się, dzięki czemu za jej pomocą stworzysz idealny wypiek. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że silikon doskonale przewodzi ciepło, co sprawia, że wypiek pieczony na macie wyrośnie szybko i równomiernie.
Męczy Cię smarowanie formy tłuszczem? Mata do pieczenia chroni ciasto przed przywieraniem, więc możesz zapomnieć o nacieraniu blachy masłem. Warto wspomnieć, że większość mat możemy myć w zmywarce, dzięki czemu sprzątanie po pieczeniu będzie szybsze i łatwiejsze.

Mata silikonowa jako stolnica
Mata do pieczenia świetnie sprawdza się również w roli stolnicy. Akcesorium doskonale trzyma się podłoża i nie przesuwa się nawet podczas energicznego wyrabiania ciasta. Dużym ułatwieniem mogą być maty wyposażone w specjalne podziałki, dzięki którym możemy sprawdzić rozmiar rozwałkowanego ciasta.
Kolejną zaletą maty do pieczenia jest zmniejszenie ilości zużytej mąki w trakcie wyrabiania ciasta. Masa nie przykleja się do powierzchni maty, a rozwałkowane i wykrojone kształty bez problemu odchodzą od podłoża.
Mata do pieczenia to też świetna podkładka pod gorące naczynia. Jeśli nie chcesz zniszczyć blatu kuchennego, to mata ochroni go przed zbyt dużym ciepłem. Problem z przesuwającą się po blacie deską do krojenia? Połóż pod nią matę i ciesz się z pełnej stabilności.

Maty do pieczenia z dodatkowymi funkcjami
W sklepach znajdziemy maty do pieczenia różniące się od siebie kolorem, wzorem i kształtem. Okazuje się, że niektóre z nich mają dodatkowe funkcje, które mogą przydać się podczas przygotowywania określonych wypieków.
Mata silikonowa z okrągłymi polami świetnie sprawdzi się podczas pieczenia makaroników. Takie rozwiązanie sprawia, że każde ciasto będzie miało idealny kształt.
Maty z ozdobnymi wyżłobieniami sprawdzą się podczas dekoracji masy cukierniczej. Na sklepowych półkach nie brakuje specjalnych mat do rolad z wyższym rantem, które ułatwiają zwinięcie biszkoptu.
Jeśli zależy Ci na ograniczeniu tłuszczu w pieczonym pożywieniu, to warto zakupić matę redukującą tłuszcz, która charakteryzuje się profilowanym dnem z ząbkami. Takie rozwiązanie sprawia, że pieczone mięso czy też inne produkty są chrupiące i pozbawione nadmiaru tłuszczu.
Mata silikonowa do pieczenia - jak używać?
Maty silikonowej możemy używać do wyrabiania ciasta, łączenia składników czy też jako podkładki pod deskę lub ciepłe naczynie. Na macie upieczemy doskonałe ciasteczka, więc zamiana papieru do pieczenia na matę silikonową będzie świetnym rozwiązaniem.
Zadbaj o środowisko i nie produkuj zbędnych odpadów w postaci zużytego papieru do pieczenia. Pieczenie w duchu zero waste z matą silikonową sprawi, że przygotowywanie wypieków będzie łatwiejsze, a Ty będziesz miała na uwadze dobro planety.