Włochy w Twojej kuchni. Jak wybrać kamień do pizzy
Pizza, proste danie pochodzące z włoskiego Neapolu, które zachwyciło podniebienia ludzi na całym świecie. Placek z sosem pomidorowym i serem doczekał się wielu wariacji, nie tylko w swojej ojczyźnie, ale i na całym świecie. Można powiedzieć, że każdy kraj ma swój sposób pieczenia pizzy. Doświadczeni piekarze wiedzą, że aby wydobyć z tej potrawy jak najwięcej, potrzebna jest nam wysoka temperatura, którą zazwyczaj ciężko osiągnąć w naszym kuchennym piecyku. Problem ten rozwiąże kamień do pizzy, dzięki któremu możemy sprawić, że domowy wypiek będzie równie dobrze przypieczony, co w pizzerii, a smakiem nawet go przewyższającym
Potrawa narodziła się w Kampanii, regionu na południu Włoch, a dokładniej w jego stolicy; Neapolu. Istnieją źródła oraz podania, według których to danie pojawiało się już w starożytnej Grecji, Rzymie, a także antycznym królestwie Egipskim, gdzie wypiekanych placków używało się jako... waluty. Łacińskie słowo, od którego wywodzi się słowo "pizza" brzmi "picea" i jest określeniem placka mącznego.
Piece elektryczne, które mamy w naszych domach różnią się bardzo od tradycyjnych wielkogabarytowych włoskich pieców kamiennych. Ich ściany są bardzo grube, żeby wrzucając do środka rozpalone drewniane kłody -- osiągać jak najwyższą temperaturę. Dzięki temu, że piec jest bardzo mocno nagrzany, spód pizzy nabiera chrupkości. Jednak kiedy użyjemy kamień do pizzy, możemy uzyskać taki sam efekt nawet w domu!
Kamień do pizzy to niezbędne akcesorium do wypieku
Wystarczy umieścić kamień do pizzy w piekarniku, tak aby się nagrzał w jak najwyższej temperaturze. Wchłania wilgoć, dlatego kiedy użyjemy go do naszych wypieków, będą one ciepłe i chrupiące od spodu. Jest to duża zaleta nie tylko przy wypieku pizzy, ale także bułeczek oraz chleba. Skróci się także czas potrzebny na nasze wypieki i wspomaga równomierne rozchodzenie się temperatury. Niektóre potrawy możemy podawać na kamieniu od razu po wyjęciu ich z piekarnika, tak aby podczas jedzenia zachowywały swoją temperaturę.

Pizza neapolitańska
Klasyczna odmiana włoskiej pizzy. Piecze się ją, wkładając zaledwie na chwilę do pieca. Ciasto jest bardzo cienkie, żeby mogło się upiec w tak krótkim czasie. Na wierzch kładzie się sos z pomidorów, najlepiej rozgniecionych dłońmi i serem mozzarella (zaleca się używanie najbardziej szlachetnych jej odmian, np. Mozzarella di Bufala). Opcjonalnie dodaje się listek bazylii bądź oliwę.
Pizza sycylijska
Wypiekana na grubym i puszystym cieście w kwadratowej formie. Często podawana z jedną, symboliczną oliwką.
Pizza amerykańska/nowojorska
Amerykańska wariacja na temat naszego placka. Na grubym cieście z twardymi brzegami. Przeważnie bardzo bogata w dodatki.
Focaccia
Jest to nieco odmienna pozycja od całej reszty. Niektórzy określają ją jako rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego. Przypomina trochę pizze na grubym cieście bez sosu i sera. Doprawiana jest za to oliwą, rozmarynem i solą

Kamień do pizzy przyda się przy wypieku każdego rodzaju pizzy, a nawet innych wypieków. Jest akcesorium, którego nie może zabraknąć w kuchni kogoś, kto ceni sobie wysoką jakość przyrządzanych potraw. Przysłuży się nie tylko przy produkcji włoskich wypieków, ale także klasycznego pieczywa czy chleba. Jest także świetnym dodatkiem do dań mięsnych - nagrzany kamień, na którym umieścimy krwisty stek, z czasem będzie stawał się coraz bardziej wysmażony. To niezbędne akcesorium poprawi wytrawność podawanych potraw i zrobi duże wrażenie na gościach. Jeżeli nie możesz zdecydować się jaką pizzę upiec, polecamy ten ciekawy przepis.