Wyborne tagliatelle z kurkami

Makaron z różnorodnymi dodatkami to danie, które idealnie sprawdzi się na randce, przyjacielskim spotkaniu czy też na rodzinnej kolacji. Wiele osób wybiera go ze względu na wyborny smak oraz łatwe i szybkie przygotowanie. Idealnie przyrządzone tagliatelle z kurkami sprawi, że zachwycisz swoich gości, którzy będą prosili o przepis na to danie. Jaki jest sekret doskonale przygotowanego makaronu?

Jak wygląda makaron tagliatelle?

Tagliatelle to klasyczny włoski makaron, który charakteryzuje się kształtem długich i płaskich wstążek. Miejscem jego pochodzenia jest region Emilia-Romagna, a pierwsze wzmianki o tagliatelle datuje się na 1487 rok.

Makaron tagliatelle

Makaron ten podawany jest zazwyczaj z sosem, a jego szorstka i porowata faktura sprawia, że dobrze przywiera do niego gęsty dressing. To idealny rodzaj makaronu do dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.

Tagliatelle z kurkami

Przygotuj:

  • nóż,
  • deskę,
  • dwie patelnie,
  • sitko lub durszlak,
  • garnek.

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle,
  • 350 g piersi z indyka,
  • 300 g kurek,
  • 250 ml śmietany 30 lub 36%,
  • mała cebula,
  • mała kostka masła,
  • 50 g parmezanu lub grana padano,
  • odrobina natki pietruszki,
  • sól i pieprz.
Makaron tagliatelle

Sposób przygotowania:

KROK1

Pierś z indyka pokrój w cienkie paski lub kostkę. Następnie oczyść na sitku kurki, przelewając je kilka razy wodą i ugotuj makaron według wskazówek widniejących na opakowaniu.

KROK2

Na dużą patelnię wyłóż małą kostkę masła i zeszklij cebulę. Kolejno dodaj grzyby i smaż wszystko przez około 5 minut. W międzyczasie podsmaż indyka na drugiej patelni. Przypraw go solą oraz pieprzem.

KROK3

Do kurek i cebuli dodaj śmietanę i doprowadź do gotowania. Po kilku minutach dodaj indyka i gotuj jeszcze przez 5 minut.

KROK4

Makaron przełóż na talerz i polej obficie sosem z kurkami i indykiem. Całość posyp parmezanem lub grana padano i posiekaną wcześniej natką pietruszki.

Tagliatelle z kurkami gotowe! Smacznego!