Wyborne tagliatelle z kurkami
Makaron z różnorodnymi dodatkami to danie, które idealnie sprawdzi się na randce, przyjacielskim spotkaniu czy też na rodzinnej kolacji. Wiele osób wybiera go ze względu na wyborny smak oraz łatwe i szybkie przygotowanie. Idealnie przyrządzone tagliatelle z kurkami sprawi, że zachwycisz swoich gości, którzy będą prosili o przepis na to danie. Jaki jest sekret doskonale przygotowanego makaronu?
Jak wygląda makaron tagliatelle?
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron, który charakteryzuje się kształtem długich i płaskich wstążek. Miejscem jego pochodzenia jest region Emilia-Romagna, a pierwsze wzmianki o tagliatelle datuje się na 1487 rok.

Makaron ten podawany jest zazwyczaj z sosem, a jego szorstka i porowata faktura sprawia, że dobrze przywiera do niego gęsty dressing. To idealny rodzaj makaronu do dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
Tagliatelle z kurkami
Przygotuj:
- nóż,
- deskę,
- dwie patelnie,
- sitko lub durszlak,
- garnek.
Składniki:
- 400 g makaronu tagliatelle,
- 350 g piersi z indyka,
- 300 g kurek,
- 250 ml śmietany 30 lub 36%,
- mała cebula,
- mała kostka masła,
- 50 g parmezanu lub grana padano,
- odrobina natki pietruszki,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
KROK1
Pierś z indyka pokrój w cienkie paski lub kostkę. Następnie oczyść na sitku kurki, przelewając je kilka razy wodą i ugotuj makaron według wskazówek widniejących na opakowaniu.
KROK2
Na dużą patelnię wyłóż małą kostkę masła i zeszklij cebulę. Kolejno dodaj grzyby i smaż wszystko przez około 5 minut. W międzyczasie podsmaż indyka na drugiej patelni. Przypraw go solą oraz pieprzem.
KROK3
Do kurek i cebuli dodaj śmietanę i doprowadź do gotowania. Po kilku minutach dodaj indyka i gotuj jeszcze przez 5 minut.
KROK4
Makaron przełóż na talerz i polej obficie sosem z kurkami i indykiem. Całość posyp parmezanem lub grana padano i posiekaną wcześniej natką pietruszki.
Tagliatelle z kurkami gotowe! Smacznego!