Wyborny sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą to pomysł na ciasto, które podbije serca domowników oraz gości. Nudzą Ci się tradycyjne przepisy na szarlotkę, makowiec czy ciasto drożdżowe? Chcesz zrobić wypiek cukierniczy, który śmiało mógłby znaleźć się w witrynie znanej cukierni? Przygotuj wyborny sernik z białą czekoladą i zaskocz wszystkich, których nim poczęstujesz.

Trochę historii

Tradycyjny sernik był pieczony już w Starożytnej Grecji i wspominany w swoich zapisach przez Archestratusa. W niemal każdym kraju znajdziemy oryginalny przepis na ciasto na bazie sera – sernik nowojorski, sernik wiedeński, sernik japoński, sernik królewski, sernik polski czy też ciasto flaó.

Cukiernicy zaskakują nas nowymi przepisami na serniki, które wyróżniają się dodatkami. Poniżej znajdziesz przepis na sernik z białą czekoladą, który będzie doskonałym deserem na uroczystej kolacji lub po prostu smakowitą przekąską do kawy.

Sernik z malinami

Wyborny sernik z białą czekoladą

Przygotuj

Składniki na spód

  • 80 g masła,
  • 60 g migdałów,
  • 200 g ciastek zbożowych.

Składniki na masę serową

  • 4 jaja,
  • 500 g zmielonego twarogu,
  • 300 g śmietany 18%,
  • 400 g białej czekolady,
  • skórka z pomarańczy,
  • aromat waniliowy.
Kostki czekolady

Sposób przygotowania

1. Wyjmij składniki z lodówki na tyle wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Migdały wysyp na blaszkę i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – piecz przez 10 minut.

2. Rozkrusz migdały. Ciastka zbożowe oraz masło zmiksuj w malakserze. Spód okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia. Zmieszaj masę ciasteczkową z migdałami i wyłóż nią spód formy. Włóż do lodówki na pół godziny.

3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i delikatnie przestudź. Wymieszaj ser z pozostałymi składnikami na masę serową. Na koniec dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj.

4. Formę z ciasteczkowym spodem owiń dwukrotnie folią aluminiową. Następnie przelej do niej masę serową. W celu dokładnego wyciągnięcia ciasta z miski możesz użyć szpatułki silikonowej.

Puszysty sernik

5. Duże naczynie żaroodporne lub formę napełnij wrzącą wodą do połowy wysokości. Do wody włóż formę z sernikiem. Całość umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 160 stopni przez godzinę i dziesięć minut. Pieczenie w kąpieli wodnej zapewni kremową konsystencję oraz idealną wilgotność ciasta.

6. Po upieczeniu wystudź sernik i włóż go na całą noc do lodówki. Rano konsystencja ciasta będzie doskonała.

Smacznego!