Wyjątkowe śniadanie z gofrem na słono

Większość z nas zna gofry obsypane cukrem pudrem i udekorowane świeżymi owocami. Okazuje się, że wyśmienite gofry możemy również zjeść na śniadanie i to w wytrawnej postaci. Jak zrobić gofry i zachwycić domowników? Oto przepis na wyjątkowe śniadanie z gofrem na słono.

Ciasto na gofry jest najważniejsze

Często domowe gofry nie smakują tak, jak te przygotowanie w cukierniach. Kluczem do przygotowania idealnych gofrów jest odpowiednie ciasto oraz właściwa moc gofrownicy. Jeśli chcesz zajadać się chrupiącymi goframi, to wybierz urządzenie o mocy 1400-1500 W. Mniejsza moc powoduje, że gofrownica nagrzewa się zbyt wolno, a gofry stają się miękkie.

Gofrownica

Jak zrobić gofry?

Przygotuj

  • dużą miskę,
  • robot kuchenny,
  • chochlę lub dozownik do porcjowania ciasta.

Składniki na gofry

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 330 ml mleka,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki oleju roślinnego.

Pozostałe składniki

  • sos tatarski,
  • sałata,
  • mozzarella,
  • pomidor,
  • wędlina,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz.
Gofry na słono

Sposób przygotowania

1. W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie dodaj mleko, jaja oraz olej. Całość zmiksuj tak, żeby uzyskać gładką masę.

2. Rozgrzej gofrownicę. Ciasto nalewaj za pomocą dużej chochli lub specjalnego dozownika do porcjowania ciasta. Piecz do zarumienienia.

3. Odstaw gofry do wystygnięcia. Następnie przełóż dwa gofry na talerz i za pomocą łyżki rozprowadź na nich sos tatarski. Na gofrach ułóż liście sałaty, plastry pomidora, ulubioną wędlinę oraz kawałki mozzarelli. Na koniec połóż jajko sadzone z rozpływającym się żółtkiem. Całość dopraw solą i pieprzem.

Śniadanie z gofrem na słono gotowe!

Smacznego!