Wyjątkowe świąteczne ciasteczka
Nie w sposób wyobrazić sobie czasu Świąt Bożego Narodzenia bez wszechobecnego zapachu domowych wypieków. Magia świątecznego nastroju i bogactwo aromatów, które towarzyszą tym wyjątkowym dniom są nie do podrobienia. Podobnie jest z ciasteczkami świątecznymi. Pieczone w kształcie choinek, reniferów lub płatków śniegu smakołyki pojawiają się na naszych stołach tylko w zimie i tylko podczas bożonarodzeniowych spotkań z rodziną i najbliższymi. Jednym z naszych flagowych a zarazem ulubionych przepisów na ciasteczka, które pamiętamy z dzieciństwa jest ten na ciasteczka-orzeszki. Kruche ciasto z przepysznym, orzechowym nadzieniem to wspomnienie beztroskich chwil spędzonych z mamą i babcią w kuchni. Świąteczne przygotowania upływają przyjemniej, kiedy oddajemy się czynnościom, które kojarzą nam się z przyjemnymi czasami naszego dzieciństwa. Proponowany poniżej przepis sprawi Tobie i Twoim najbliższym prawdziwą frajdę, a także umili czas spędzony na wypiekaniu świątecznych pyszności.

Składniki na kruche ciasto:
- 400 gram mąki pszennej
- 100 gram cukru pudru
- 250 gram masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki na nadzienie ciasteczek:
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru pudru
- 50 gram masła
- szczypta soli
- szklanka orzechów włoskich lub laskowych

Przygotowanie:
Przygotuj blaszkę lub formę do ciasteczek z niewielkimi otworkami przypominającymi kształtem łupiny orzechów włoskich. Posmaruj ją cienką warstwą oliwy lub roztopionego masła.
Składniki na ciasto wsyp na stolnicę i zagniataj tak długo, aż się dokładnie połączą.
Następnie umieść zagniecione ciasto folii aluminiowej i schładzaj w zamrażarce przez około pół godziny.
W tym czasie przygotuj nadzienie ciasteczek.
Do niewielkiego rondelka wrzuć masło, dodaj cukier puder i szczyptę soli. Całość zagotuj. Później odstaw na chwilkę do ostygnięcia, dodaj mleko i orzechy. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie na jednolitą masę. Odstaw ponownie do wystygnięcia.
Wyciągnij schłodzone ciasto z zamrażarki i wypełnij foremki niewielką ilością przypominającą skorupkę orzecha – otwory foremki nie powinny być wypełnione dokładnie ciastem, a jedynie nim wyłożone.
Gotową formę wstaw do nagrzanego do 180C i piecz przez około 10 do 15 minut.
Upieczone ciasteczka wyłuskaj delikatnie z formy i wstaw kolejną partię. Kiedy się już upieką i wystygną, dodaj do jednej połówki płaską łyżeczkę nadzienia i przykryj drugą połówką.
Ciasteczka kształtem powinny przypominać zamknięty orzech.
Wypełnione nadzieniem wypieki włóż do pojemnika i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.
Pyszny i niebanalny przysmak świąteczny gotowy! Smacznego!
