Wyjątkowe świąteczne ciasteczka

Nie w sposób wyobrazić sobie czasu Świąt Bożego Narodzenia bez wszechobecnego zapachu domowych wypieków. Magia świątecznego nastroju i bogactwo aromatów, które towarzyszą tym wyjątkowym dniom są nie do podrobienia. Podobnie jest z ciasteczkami świątecznymi. Pieczone w kształcie choinek, reniferów lub płatków śniegu smakołyki pojawiają się na naszych stołach tylko w zimie i tylko podczas bożonarodzeniowych spotkań z rodziną i najbliższymi. Jednym z naszych flagowych a zarazem ulubionych przepisów na ciasteczka, które pamiętamy z dzieciństwa jest ten na ciasteczka-orzeszki. Kruche ciasto z przepysznym, orzechowym nadzieniem to wspomnienie beztroskich chwil spędzonych z mamą i babcią w kuchni. Świąteczne przygotowania upływają przyjemniej, kiedy oddajemy się czynnościom, które kojarzą nam się z przyjemnymi czasami naszego dzieciństwa. Proponowany poniżej przepis sprawi Tobie i Twoim najbliższym prawdziwą frajdę, a także umili czas spędzony na wypiekaniu świątecznych pyszności.

swiateczne ciasteczka

Składniki na kruche ciasto:

  • 400 gram mąki pszennej
  • 100 gram cukru pudru
  • 250 gram masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
skladniki do wypiekow

Składniki na nadzienie ciasteczek:

  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 50 gram masła
  • szczypta soli
  • szklanka orzechów włoskich lub laskowych
swiateczne ciasteczka

Przygotowanie:

Przygotuj blaszkę lub formę do ciasteczek z niewielkimi otworkami przypominającymi kształtem łupiny orzechów włoskich. Posmaruj ją cienką warstwą oliwy lub roztopionego masła.

Składniki na ciasto wsyp na stolnicę i zagniataj tak długo, aż się dokładnie połączą.

Następnie umieść zagniecione ciasto folii aluminiowej i schładzaj w zamrażarce przez około pół godziny.

W tym czasie przygotuj nadzienie ciasteczek.

Do niewielkiego rondelka wrzuć masło, dodaj cukier puder i szczyptę soli. Całość zagotuj. Później odstaw na chwilkę do ostygnięcia, dodaj mleko i orzechy. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie na jednolitą masę. Odstaw ponownie do wystygnięcia.

Wyciągnij schłodzone ciasto z zamrażarki i wypełnij foremki niewielką ilością przypominającą skorupkę orzecha – otwory foremki nie powinny być wypełnione dokładnie ciastem, a jedynie nim wyłożone.

Gotową formę wstaw do nagrzanego do 180C i piecz przez około 10 do 15 minut.

Upieczone ciasteczka wyłuskaj delikatnie z formy i wstaw kolejną partię. Kiedy się już upieką i wystygną, dodaj do jednej połówki płaską łyżeczkę nadzienia i przykryj drugą połówką.

Ciasteczka kształtem powinny przypominać zamknięty orzech.

Wypełnione nadzieniem wypieki włóż do pojemnika i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.

Pyszny i niebanalny przysmak świąteczny gotowy! Smacznego!

swiateczne ciasteczka